NOS Nieuws

'Koerden executeren IS-strijders'

"Koerden executeren IS-strijders"

Koerdische strijders in Irak executeren IS-strijders en hebben uit wraak ten minste één Arabisch dorp met de grond gelijkgemaakt. Dat zegt een Koerdische commandant in een reportage die Nieuwsuur vanavond uitzendt. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch eist een onderzoek.

Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom filmde Koerdische strijders die vechten tegen IS aan het front in Irak. Hij volgde daar onder anderen de Nederlandse Koerd Serdar Dosky. Hij is de leider van de Koerdistan Volksverdedigingsmacht, een vrijwilligersleger.

Op een moment dat Dosky dacht dat de camera uitstond, vertelde hij aan Eikelboom dat zijn strijders krijgsgevangenen en ook gewonde gevangenen meteen executeren. Dosky bekende dat gewonde IS-strijders doodgeschoten worden.

Een kogel kost zo'n 50 cent. Een tweede kogel en je bent ervan af. We willen gewoon geen gevangenen.

Serdar Dosky, leider Koerdistan Volksverdedigingsmacht

Dosky heeft vanmiddag aan Nieuwsuur laten weten dat hij de opmerking over het doden van gevangenen "als grap" heeft bedoeld.

Volledig verwoest

Nieuwsuur bezocht ook het Arabische stadje Barzan. Daar is niets meer van over. Koerden hebben de huizen van duizenden inwoners met de grond gelijkgemaakt, zeggen Koerdische commandanten. De Koerden wilden wraak nemen omdat de bewoners van het dorp op hun beurt Koerdische strijders op gruwelijke wijze zouden hebben vermoord.

Het stadje Barzan is volledig verwoest

Human Rights Watch is geschokt over de beelden van Nieuwsuur en eist een onderzoek. Tirana Hassan, HRW-mensenrechtenwaarnemer in Irak, zegt: "Iedere vorm van collectieve straf die geen legitiem militair doel dient en de burgerbevolking onevenredig hard treft, zoals de massale verwoesting van huizen, vormt een schending van het oorlogsrecht."

Ze wil dat de Peshmerga onderzoek doet. "Dat leger heeft het dorp nu in handen. Daarnaast moet de overheid van Koerdistan ervoor zorgen dat hun strijders zich aan het oorlogsrecht houden."

Human Rights Watch veroordeelde eerder het Iraakse leger en IS-strijders voor het plegen van oorlogsmisdaden.

SP-bestuurslid

De Koerdische strijder Serdar Dosky woonde tien jaar in Nederland en keerde in 2005 terug naar Koerdistan. In Nederland was hij actief voor de SP, waar hij enige tijd lid was van het landelijk bestuur. In 2004 stond hij op de kieslijst voor het Europees Parlement.

Nadat terreurgroep IS begin juni Mosul, de tweede stad van Irak, had veroverd werd Dosky gevraagd voor de Koerdistan Volksverdedigingsmacht. Deze moet de Koerdische strijdmacht, de Peshmerga, waar nodig ondersteunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl