Premier Rutte in Brussel ANP

Nederland moet dit jaar nog 642 miljoen euro extra aan Europa afdragen. Het is onduidelijk waarop de Europese Commissie dit bedrag baseert, zegt het kabinet.

"Er zijn veranderingen in de boekhouding", zei Rutte vannacht. "Dat het gebeurt, verrast ons niet. Wel de zeer hoge bedragen." "We gaan het tot de bodem uitzoeken en natuurlijk gaan we hierover de discussie met de Europese Commissie aan. Daar ga ik niet op vooruit lopen."

Premier Rutte over de naheffing

We gaan dit tot op de bodem uitzoeken.

Premier Rutte

Rekenmethode

Eerder zeiden bronnen dat de naheffing te maken had met een nieuwe rekenmethode, waarin ook inkomsten uit onder meer illegale drugshandel en prostitutie meetellen voor het bruto binnenlands product. Ook het CBS hanteert deze nieuwe methode voor berekenen van de omvang van de economie. Onlangs is daarom de Nederlandse economische groei van de voorbije jaren bijgesteld.

Maar volgens het Europese bureau voor statistiek Eurostat heeft de naheffing hiermee niets te maken, omdat die rekenmethode pas later ingaat. De afdracht van lidstaten aan Brussel is een percentage van het bruto binnenlands product. Als de Nederlandse economie dus groter is dan gedacht, zou onze afdracht moeten stijgen.

Correctie

Minister Dijsselbloem van Financiën bevestigt dat de naheffing niet met de nieuwe rekenmethode te maken heeft, maar met een zogenoemde bronnenrevisie. Op die manier herberekent de Europese Commissie van tijd tot tijd de omvang van de verschillende Europese economieën, om te bepalen of de lidstaten niet te veel of te weinig afdragen.

"Tot nu toe waren dat altijd kleine correcties. Dat zou je ook verwachten, waarom zou er ineens een grote verandering zijn? Nu komt er toch een groot bedrag uit, dat is zeer verrassend", zei hij in Brussel

Hoge bedragen

Nederland is niet het enige land dat extra moet betalen. Ook Groot-Brittannië krijgt een naheffing. Voor dat land gaat het om een bedrag van ruim 2 miljard euro. Andere landen krijgen juist geld terug, meldt de Financial Times. Duitsland krijgt 780 miljoen euro, Frankrijk meer dan een miljard euro, en Polen 316 miljoen euro.

Premier Rutte

STER reclame