Q-koorts brak in 2007 uit
NOS Nieuws

Geen vergoeding voor Q-koortspatiënten

De overheid is niet aansprakelijk voor de schade van slachtoffers van de Q-koortsepidemie. Dat vindt staatssecretaris Dijksma van Landbouw, die daarom een claim van 320 patiënten heeft afgewezen.

De claim was ingediend door een advocatenkantoor uit Nijmegen. De strafpleiters betoogden dat de overheid te laat heeft gereageerd op de Q-koortsuitbraak in 2007. Den Haag zou de economische belangen van boeren boven de gezondheid van de bevolking hebben gesteld.

De 320 cliënten van de advocaten hebben nog steeds last van de gevolgen van de besmetting. Ze hebben onder meer chronische vermoeidheidsklachten en eisten 5000 tot 500.000 euro schadevergoeding per persoon.

Dijksma wijst de aansprakelijkheid categorisch af zonder werkelijk in te gaan op onze argumenten.

Verweij Advocaten

Dijksma schrijft volgens Omroep Gelderland dat de overheid heeft gehandeld "op basis van de beschikbare kennis over Q-koorts". De advocaten zeggen dat de staatssecretaris niet ingaat op hun argumenten. "Onze hoop dat de Staat de slachtoffers een lange, pijnlijke en kostbare juridische procedure zou besparen, wordt hiermee de bodem in geslagen."

Tot 2010 hebben ongeveer 100.000 Nederlanders Q-koorts opgelopen. 25 mensen overleden aan de ziekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl