Anton Geesink stelt olympisch goud veilig in 1964 door Akio Kaminaga in de houdgreep te nemen
NOS Sport

Het 'Japanse' goud van Geesink

Vandaag, 23 oktober 2014, is het precies vijftig jaar geleden dat judoka Anton Geesink in Tokio olympisch goud won. In de finale won hij van Akio Kaminaga uit Japan.

De 1,98 meter lange en 120 kilo wegende Geesink werd voor de eerste keer wereldkampioen in 1961. In Parijs veroverde hij het goud door drie Japanners op rij te verslaan. Na de zege op Kaminaga (jurybeslissing) vloert hij Hitsohi Koga met een heupworp en, in de finale, Kogi Sone met een beenworp en een houdgreep.

1964: Geesink wint olympisch goud in Tokio

"Nadat ik wereldkampioen werd in 1961 zeiden de Japanners dat het een vergissing moest zijn", vertelde Geesink in gesprek met verslaggever Kees Jongkind in 2004. "Dat ik maar geluk had gehad. Daarom wilde ik die wedstrijd tijdens de Olympische Spelen in Japan zo graag winnen."

Later werd Geesink nog twee keer wereldkampioen (in 1964 en 1965), maar het hoogtepunt uit zijn carrière was de finale tegen de Japanner Akio Kaminaga op de Olympische Spelen. Collega-judoka's Jan en Peter Snijders waren aanwezig in Japan. "Geesink was fenomenaal goed. Hij kon niet verliezen", vertellen de broers in dezelfde documentaire.

Japanse keizer

Tijdens de Olympische Spelen van '64 kwam Geesink de Japanner ook al in de tweede ronde tegen. De jury besloot dat Geesink de partij won en Kaminaga wist uiteindelijk via de herkansingen alsnog de finale te halen, waar de twee opnieuw tegenover elkaar op de tatami stonden. Het overgrote deel van het publiek was Japans en zelfs de Japanse keizer zat in de zaal.

Geesink was de finaledag al constant bezig om Kaminaga mentaal af te leiden, vertelde hij in 2004. "Ik nam de tijd, ook in de wedstrijd was ik aan het opbouwen. Ik vierde feest in stijl."

Geesink was fenomenaal goed

Oud-judoka's Jan en Peter Snijders
Geesink: ik vierde feest in stijl

Japan won dat jaar alles in alle gewichtscategorieën, behalve de belangrijkste: de open categorie. "Wij zagen volwassen kerels janken", vertelt Joop Gouweleeuw, ook judoka in dezelfde gewichtscategorie in 1964. "Het was een schande, want zelfs de keizer was erbij."

In 1964 stond judo voor het eerst op het programma bij de Olympische Spelen: als demonstratiesport. Geesink: "Elke keer als ik een huilende Japanner zag, zei ik: 'Het is hartstikke fijn'. Door mijn gouden medaille werd judo een olympische sport", vertelde Geesink.

'Alles voor de sport'

Na zijn judoloopbaan deed Geesink nog een tijdje aan worstelen en later werd hij lid van het Internationaal Olympisch Comité. Op zijn voorstel werd de gekleurde sportkleding ingevoerd in het judo (blauw tegen wit) om het spel voor de scheidsrechters en de kijkers duidelijker te maken.

Anton Geesink overleed na een kort ziekbed op 27 augustus 2010. Vandaag begint bij het Utrechts Archief de tentoonstelling 'Alles voor de sport'. Zo zijn onder andere het judopak en de gouden medaille uit 1964 te zien.

Vanavond in Nieuwsuur (vanaf 22.00 uur) veel aandacht voor Anton Geesink. Aan de hand van brieven uit zijn privé-archief wordt zijn rol duidelijk bij de aanstelling van toenmalig prins Willem-Alexander bij het IOC.

Geesink zette Suriname op z'n kop

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl