Veteranen op de Waalbrug bij Nijmegen NOS
NOS Nieuws Binnenland

Elke avond de Waalbrug over als eerbetoon

"Het voelt als een nieuwe traditie die deze week is geboren", zegt een van de deelnemende veteranen. Vanavond zijn ze met zijn vieren. Veteranen die de nieuwe brug over de Waal bij Nijmegen gaan oversteken, precies op het moment dat de zon ondergaat. Het moet een nieuw, dagelijks ritueel worden. Daarmee herdenken ze de Amerikaanse militairen die 70 jaar geleden de Waal overstaken.

De brug, die vorig jaar werd opgeleverd, heet De Oversteek. Dat is een verwijzing naar die geschiedenis, en ook de verlichting verwijst ernaar. De 48 lantaarnpalen gaan niet tegelijk aan, maar één voor één.

Ze staan voor de 48 Amerikanen die omkwamen tijdens de oversteek van de rivier in de Tweede Wereldoorlog. De Nederlandse veteranen voegen daar vanaf deze week een dagelijkse herdenkingshandeling aan toe: de Sunset March, een avondwandeling over de brug.

Je loopt mee met het licht.

Tim Ruijling, initiatiefnemer van de Sunset March

De vier veteranen verzamelen zich net voor zonsondergang aan de zuidkant van de brug. Ze gaan lopen op het moment dat de lantaarnpalen aanfloepen. Ze steken de Waal over met het ritme van de lantaarnpalen. "Je loopt mee met het licht", zegt initiatiefnemer Tim Ruijling, luitenant-kolonel buiten dienst van de Luchtmacht. Daarvoor moet je 5 kilometer per uur lopen. Dat is de Langzame Mars, in legertermen.

Iedereen welkom

Sinds de grote herdenking van de operatie Market Garden vorige maand, is er weer meer aandacht voor de gebeurtenissen van 1944, vertelt een van de veteranen. De nieuwe brug heeft daar ook aan bijgedragen. "En", zegt hij, "het is nooit te laat voor een nieuwe herdenkingstraditie".

Zondag liepen ze voor het eerst, en drie dagen later begint hun initiatief bekendheid te krijgen. Er meldden zich twee nieuwe meelopers. Allebei geen veteranen.

Iedereen is welkom om mee te doen. Maar het is wel de bedoeling dat er iedere avond minstens één veteraan de Waal oversteekt, zegt Ruijling.

Daarvoor hebben ze net een website opgezet, waarop je kunt intekenen. Er staat ook hoe laat de zon onder gaat. "Nu is er nog genoeg animo, maar bij heel slecht weer of midden in de zomer kan het nog lastig worden om iemand te vinden." 

STER reclame