NOS Nieuws

Vader IS-gijzelaar overleden

De vader van een Britse fotojournalist die al twee jaar wordt vastgehouden in Syrië is overleden. Vorige maand vroeg hij nog vanaf zijn ziekbed in een emotionele videoboodschap om de vrijlating van zijn zoon.

Aan hen die John vasthouden. Weet alstublieft dat hij een goede man is. Hij wilde alleen de Syriërs helpen. Ik vraag u, met een beroep op alles wat heilig is, om ons te helpen en hem toe te staan veilig terug naar huis te keren.

Paul Cantlie

Paul Cantlie (80) had kanker en bij de opname van de video had hij hoorbaar stemproblemen. Zijn familie zegt de afgelopen dagen vergeefs te hebben geprobeerd om John op de hoogte te stellen van de dood van zijn vader. Ook eerdere pogingen van de familie om contact te leggen met de ontvoerders mislukten.

Oerlemans

John Cantlie werd eind 2012 ontvoerd. In september verscheen een video van hem. Hij was daarin te zien in een oranje overall, gezeten aan een tafel. Ook andere gijzelaars van IS waren in het oranje gekleed, vermoedelijk als verwijzing naar de kleding in Guantanamo Bay, de Amerikaanse gevangenis voor terreurverdachten.

Cantlie werd in juli 2012 ook al eens ontvoerd door islamitische extremisten. Dat was samen met de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans. De twee werden toen bevrijd door het Vrije Syrische Leger.

De terreurgroep IS heeft sinds augustus vier westerse gijzelaars onthoofd: de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff en de Britse hulpverleners David Haines en Alan Henning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl