Denis Mukwege
NOS Nieuws

Congolese arts wint Sacharovprijs

De Congolese vrouwenarts en mensenrechtenactivist Denis Mukwege heeft de prestigieuze Sacharovprijs gekregen, de mensenrechtenprijs van het Europees Parlement. De 59-jarige gyneacoloog versloeg de Oekraïense beweging EuroMaidan en de Azerbeidjaanse mensenrechtenactiviste Leyla Yunus.

Mukwege heeft in het oosten van Congo een ziekenhuis opgericht waar hij duizenden vrouwen en meisjes heeft geholpen die het slachtoffer waren van brute groepsverkrachtingen. De verkrachtingen worden volgens hem door rebellen ingezet als oorlogswapen.

Mukwege opereert de verminkte slachtoffers niet alleen, maar zorgt ook voor hulp bij de verwerking van de trauma's en de terugkeer van de vaak geïsoleerd geraakte vrouwen in de maatschappij. Daarnaast reist hij de wereld rond om aandacht te vragen voor de problematiek en is hij niet bang om schuldigen aan te wijzen.

Aanslag

De Congolees heeft verschillende prijzen gekregen voor de manier waarop hij het probleem op de kaart heeft gezet, onder meer de Mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties, en de Van Heuven Goedhart-Penning van de Nederlandse Stichting Vluchteling.

Twee jaar geleden ontsnapte hij aan een aanslag op zijn leven.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking is op 26 november in Straatsburg. De onderscheiding is genoemd naar Sovjetdissident en wetenschapper Andrej Sacharov, die in 1989 overleed.

Vorig jaar ging de Sacharovprijs naar de Pakistaanse scholiere en activiste Malala Yousafzai, die zich inzet voor meisjesonderwijs. Zij won dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl