AIVD leent spionnen bij politie

De AIVD heeft meer spionnen nodig ANP

De AIVD komt mensen tekort om alle jihadisten in de gaten te houden. De geheime dienst moet zelfs mensen lenen van de politie. Zeker vijftien politiemensen werken bij de AIVD om de dienst te helpen.

Een woordvoerster van de AIVD bevestigt dat er extra capaciteit wordt ingezet, maar wil er verder niet op ingaan. Intern is er bij de geheime dienst flink geschoven met mensen waardoor andere gebieden, zoals rechts- en linksextremisme, minder aandacht krijgen. 

Leegloop

Het kabinet besloot onlangs dat de AIVD 25 miljoen euro extra krijgt voor onder meer bestrijding van jihadisme. Dat betekent niet dat er ook direct extra mensen kunnen worden aangenomen.

Sterker nog: de AIVD kampte tot voor kort met een leegloop, doordat het huidige kabinet bij zijn aantreden had besloten om het budget voor de dienst met eenderde terug te brengen.

Capaciteit

Het in de gaten houden van moslimradicalen die zich willen aansluiten bij terroristische organisaties als Al-Nusra en IS en Nederlandse jihadisten die terugkeren uit het oorlogsgebied in Syrië en Irak vergt momenteel veel capaciteit van de AIVD.

Het continu volgen van teruggekeerde jihadisten is bijna onmogelijk voor de AIVD. In kringen van politie en inlichtingendiensten wordt geschat dat voor het dag en nacht in de gaten houden van iemand een ploeg van ongeveer twintig mensen nodig is.

Ronselaars

Inmiddels zijn tussen de dertig en veertig jihadstrijders teruggekeerd in Nederland. Om hen continu in de gaten te houden zouden al zo'n 700 mensen nodig zijn. En dat terwijl de AIVD ook potentiële jihadstrijders en ronselaars moet opsporen.

Volgens schattingen zijn er meer dan 140 Nederlanders naar het Midden-Oosten gereisd om deel te nemen aan de jihad. De AIVD schat het aantal aanhangers van jihadisme in Nederland op enkele honderden. Daarnaast zouden er ook nog eens duizenden sympathisanten zijn.