Een deel van het wrak van MH17
NOS Nieuws

Zijn er nu wel of geen satellietbeelden van de MH17?

Het is onduidelijk of Nederland nu wel of niet beschikt over satellietbeelden die iets verklaren over het neerschieten van de MH17. Afgelopen weekend zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat Nederland over beelden beschikt en die deelt met de instanties die onderzoek doen naar de vliegramp. Maar het Openbaar Ministerie, dat op zoek is naar de dader, zegt ze niet te hebben.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de toedracht probeert te achterhalen, wil niet zeggen of de beelden deel uitmaken van het onderzoeksmateriaal.

Al snel na het neerstorten van het toestel, kwamen uit de Verenigde Staten berichten dat er bewijzen waren dat pro-Russische separatisten het vliegtuig van Malaysian Airways met een BUK-raket hadden neergehaald. De Washington Post schreef dat dit onder meer bleek uit satellietbeelden waarop de pluim van een afgeschoten raket zichtbaar zou zijn. Bewijs daarvoor is echter nooit geleverd.

Het is aan het Openbaar Ministerie om conclusies te trekken.

Ministerie van Veiligheid en Justitie

De Onderzoeksraad heeft nooit antwoord willen geven op de vraag of ze beschikte over de Amerikaanse beelden. Wel heeft Erwin Muller, lid van de Onderzoeksraad, tijdens een van de MH17-bijeenkomsten in augustus tegenover nabestaanden gezegd dat ze op dat moment niet waren opgevraagd bij de Verenigde Staten.

Afgelopen zondag meldde het Duitse blad Der Spiegel dat de Duitse inlichtingendienst op basis van satellietbeelden zeker weet dat de pro-Russische separatisten verantwoordelijk zijn voor de vliegramp. De uitkomsten van het onderzoek zijn op 8 oktober aan een parlementaire commissie getoond.

Een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie wekte zondag eveneens de indruk dat Nederland de beelden kent. Hij zei letterlijk dat "alle lijnen openstaan om informatie met de Onderzoeksraad en het Openbaar Ministerie te delen. Het is aan hen om daar na afronding van zorgvuldig onafhankelijke onderzoek conclusies aan te verbinden."

Het CDA en D66 willen een hoorzitting in de Tweede Kamer over de satellietbeelden. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt wil snel opheldering van minister Opstelten. Hij wil weten welke beelden er zijn en welk bewijs ze bevatten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl