Verhit einde doelpuntloze topper

In de Amsterdam Arena hebben Ajax en PSV gelijkgespeeld: 0-0.

Het duel was niet alleen spannend, maar vooral na de rust ook zeker het aanzien waard. In de verhitte slotfase vestigde Ajax-aanvoerder Luis Suarez de aandacht op zich bij een bizar bijtincident.

PSV kwam sterk uit de startblokken en leek Ajax zijn wil te gaan opleggen. Dat gebeurde echter niet, integendeel, het was de thuisploeg die al snel het tempo dicteerde en het initiatief overnam.

Zonder geweldig te spelen, creëerden de Amsterdammers ook het meeste gevaar. De grootste kans was voor Luis Suarez. Hij kon alleen op het PSV-doel af gaan, maar speelde de bal te ver voor zich uit. Achterin gaf Ajax af en toe veel ruimte weg, waar de Eindhovenaren met wat meer scherpte van hadden kunnen profiteren.

Beide ploegen creëren kansen

Direct na rust kwam het gevaar van PSV: een kopbal van Marcelo werd van de lijn gehaald en Maarten Stekelenburg redde met wat geluk bij een kopbal van Ola Toivonen. Ajax bleef ook op zoek naar een goal. Het dubbeltje kon beide kanten opvallen.

PSV kwam goed weg toen arbiter Björn Kuipers geen strafschop zag in een actie van Erik Pieters tegen invaller Miralem Sulejmani. Aan de andere kant brachten de Eindhovenaren de thuisploeg een aantal keren flink in de problemen. Ajax ontsnapte bij een grote kans van Marcelo, die over schoot.

Nadat een uithaal van Suarez vanaf de middenlijn (!) door Andreas Isaksson nog niet over het doel getikt kon worden, volgde er nog een wat rommelige slotfase, waarin in de blessuretijd een harde tackle van invaller Rasmus Lindgren op Ibrahim Afellay met rood bestraft werd.

Suarez bijt van zich af

Daar bleef het niet bij. In een opstootje dat volgde na de verwijdering van Lindgren, beet Suarez in de nek van Otman Bakkal. De actie werd niet bestraft door de arbiter, hoewel de PSV'er hem omstandig de afdruk van de beet liet zien.

Ajacied Demy de Zeeuw kon na afloop wel leven met het gelijkspel. "Als we hadden verloren, was het zicht op de titel wel heel slecht geworden", aldus de middenvelder die het duel als een "gelijkopgaande wedstrijd" had beleefd. "Ik denk dat PSV blij is dat hun voorsprong nog zes punten is. Ze gaan dit seizoen nog wel punten verspelen, hoor. Met Afellay verliezen ze straks een geweldige speler. Dat is echt een aderlating."

Voor Afellay, die in de winterstop overstapt naar Barcelona, was zijn laatste treffen tussen PSV en Ajax binnen de lijnen. "Ik heb er een heel goed gevoel overgehouden, zowel met het elftal als ook voor mezelf", keek de 24-jarige aanvoerder terug op de 0-0.

Trekker overhalen

Zijn trainer Fred Rutten was toch liever met drie punten naar Eindhoven teruggekeerd. "In de eerste helft hadden we het even moeilijk met Ajax. Dat veranderde tien minuten voor rust. Toen kregen we meer grip op het middenveld. In de tweede helft hadden we de wedstrijd moeten beslissen. Toen hadden we de trekker moeten overhalen."

Ajax-collega Martin Jol reageerde luchtig op de analyse van Rutten. "Als je de tegenstander niet dood maakt, loop je het risico dat je zelf aan de beurt komt. Wij hadden in de eerste helft namelijk de trekker moeten overhalen. Het is jammer dat we niet ingelopen zijn. Aan de andere kant is PSV ook niet verder uitgelopen."