NOS NieuwsAangepast

Protest tegen kunstbezuinigingen

In het hele land zijn vandaag protesten tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur. De actie 'Nederland schreeuwt om cultuur' wil voorkomen dat er "onherstelbaar wordt gesnoeid" in het Nederlandse culturele landschap, zegt de organisatie.

In meer dan zestig dorpen en steden zijn manifestaties gehouden. Volgens de organisatie hebben zo'n 75.000 mensen meegedaan.

Karavaan

Vanaf verschillende locaties in Amsterdam trokken optochten naar het Leidseplein, op de Neude in Utrecht waren duizenden mensen bij onder meer de uitvoering van bijzondere versies van de negende symfonie van Beethoven.

Door Brabant ging een karavaan met regionale artiesten en kunstenaars. Op internet heeft de organisatie al bijna 40.000 steunbetuigingen gekregen.

BTW-verhoging

Het kabinet wil de komende vijf jaar 200 miljoen euro bezuinigen op kunst en cultuur. De bezuiniging begint komend jaar met dertig miljoen euro. Erfgoed, archieven en bibliotheken worden ontzien.

Het protest richt zich ook op de btw op kaartjes voor theaters, festivals, poppodia en de aankoop van antiek en kunst. Die gaat omhoog van zes naar negentien procent.

Donderdag bleek dat er een meerderheid in de Tweede Kamer is die een hoger btw-tarief ondersteunt. Behalve de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV, zijn ook de SGP en de ChristenUnie voor de verhoging.

Festivals

De organisatie van festival Lowlands besloot vrijdag om de kaarten sneller in de verkoop te doen, zodat liefhebbers geen last hebben van de btw-verhoging.

De tickets voor het festival kosten nu 165 euro, na 1 januari is dat twintig euro meer. Ook voor festivals de Zwarte Cross en Loveland zijn de kaarten eerder verkrijgbaar.

Cultuurwethouders van negen grote steden zijn ook tegen de bezuinigingen. Ze vinden dat de kunstsector "onevenredig hard" wordt getroffen en vrezen voor "kaalslag".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl