Geen meerderheid voor enquête beleid Defensie

tijd van publicatie Aangepast

Er komt geen parlementaire enquête naar het beleid van het ministerie van Defensie. PvdA-Kamerlid Eijsink wil zo'n enquête, omdat er volgens haar jarenlang financieel wanbeleid is gevoerd. Ze wil weten wie er verantwoordelijk voor is, zo maakte ze duidelijk in het NOS Radio 1 Journaal

Een meerderheid van VVD, CDA, PVV en ChristenUnie ziet niets een parlementaire enquête. 

Minister Hillen van Defensie maakte donderdag bekend dat er tienduizend banen verdwijnen en dat de bezuinigingen de komende jaren oplopen tot zo'n miljard euro. Eijsink van de PvdA spreekt over een "bijna-failliet" bij Defensie.

Wanbeleid

CDA-Kamerlid Knops spreekt over een "onzinnig verzoek". "Mevrouw Eijsink gedraagt zich als een toeschouwer. Ze is er acht jaar bij geweest." Volgens het CDA is in het regeerakkoord een bezuiniging van 650 miljoen euro vastgelegd. "Die andere 350 miljoen euro komt niet door wanbeleid, maar ook door politieke keuzes". 

PVV-Kamerlid Hernandez vindt het PvdA-voorstel "hypocriet", omdat de PvdA medeverantwoordelijk is voor het beleid van de afgelopen jaren.

Volgens Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie heeft minister Van Middelkoop de afgelopen jaren er juist voor gezorgd dat het financiële beleid juist weer op orde is. De Rekenkamer is ook tevreden over het financiële beheer bij Defensie, benadrukt hij.  

Oppositiepartij D66 wil eerst het voorstel bekijken. De SP is voor.

Onduidelijk

Gedoogpartij PVV en de oppositiepartijen D66, GroenLinks en de SP hebben nog niet gereageerd. Het blijft dus nog onduidelijk of er een meerderheid is voor het plan van de PvdA.

Eijsink wil nog niet zeggen over welke periode de enquête moet gaan. Ze wil haar plannen maandag op tafel leggen bij een Kameroverleg over het personeelsbeleid bij Defensie.

Het debat wordt vanaf 10.00 uur live uitgezonden op Politiek 24.

STER Reclame