De komende jaren verdwijnen bij Defensie zo'n tienduizend functies, omdat het ministerie bijna een miljard euro moet besparen. Gedwongen ontslagen zijn volgens minister Hillen bijna onvermijdelijk, maar vakbond AFMP vindt dat geen optie. 

De banen verdwijnen zowel onder militairen als onder burgerpersoneel, waarmee ook nog oude tekorten moeten worden weggewerkt. Het volgend jaar gaat het al om 200 miljoen euro.

AFMP zegt dat het in het verleden ook is gelukt om bij forse bezuinigingen gedwongen ontslagen te voorkomen en wijst er verder op dat er in 2013 veel mensen bij Defensie met pensioen gaan. AFMP wil dat minister Hillen de bezuinigingsoperatie gebruikt om iets te doen aan het hoge percentage burgerpersoneel. Volgens de bond is de krijgsmacht te bureaucratisch geworden.

Personeelstop

In maart wil de minister van Defensie met de precieze invulling van de bezuinigingen naar buiten komen. Hillen heeft al een personeelstop aangekondigd. Die geldt overigens niet voor militaire banen, omdat er daar maar weinig van zijn. Ook wil de minister fors snoeien in de bureaucratie en de ondersteuning. Hij heeft al aangekondigd dat er te veel wordt uitgegeven aan auto's met chauffeur voor generaals.

Maandag praat de Tweede Kamer met Hillen over het personeelsbeleid van Defensie. Dit debat wordt live uitgezonden.

 

STER reclame