Fikse schorsing bestuursleden FIFA

time icon Aangepast

De FIFA heeft de hoofdbestuursleden Reynald Temarii uit Tahiti en Amos Adamu uit Nigeria voor respectievelijk één en drie jaar geschorst.

De Nigeriaan heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen de schorsing.

"Ik ben diep teleurgesteld over de bevindingen van de ethische commissie en had verwacht dat ik zou worden vrijgesproken van alle beschuldigingen", aldus een verklaring van de Nigeriaan.

Adamu zou in ruil voor geld zijn stem hebben aangeboden bij de verkiezing van het gastland voor de WK's. "Ik ben het niet eens met die bevindingen van de commissie. Ik ben onschuldig en dat zal ik bewijzen ook".

Zij hebben zich volgens de ethische commissie van de wereldvoetbalbond schuldig gemaakt aan corruptie en samenzwering.

Stem verkopen

Op tv-beelden van de BBC was te zien dat Temarii en Adamu, die deel uitmaken van het 24-koppige hoofdbestuur, bereid waren bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 hun stem te verkopen.

Bij de toewijzing van die WK's op 2 december brengen nu nog maar 22 van de 24 leden van het uitvoerend comité hun stem uit.

De commissie vond niet voldoende bewijs voor de beschuldiging dat Portugal en Spanje, samen kandidaat voor het WK van 2018, en Qatar, kandidaat voor het WK van 2022, elkaar hun stem hadden toegezegd.

STER Reclame