Minister De Jager van Financiën vindt de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de economie "een beetje tegenvallen". Het CBS maakte vanochtend bekend dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal licht is gekrompen, met 0,1 procent. Daarmee komt er een einde aan vier kwartalen van groei.

De minister benadrukt wel dat de krimp één kwartaal betreft. Volgens De Jager is er geen reden om te denken dat de krimp het volgende kwartaal doorzet.

President Wellink van De Nederlandsche Bank vindt de cijfers ook tegenvallen. Hij benadrukt dat de Nederlandse economie nog kwetsbaar is.

'Pas op de plaats'

Hoewel de economie vorig kwartaal kromp, is er ten opzichte van een jaar geleden juist sprake van groei. De economie groeide ten opzichte van het derde kwartaal van 2009 met 1,8 procent.

"De Nederlandse economie maakt een pas op de plaats", zei hoofdeconoom van het CBS Michiel Vergeer. Hij noemde 2010 "het jaar van herstel".

Export

De krimp is het gevolg van de tegenvallende verkoop van Nederlands aardgas aan het buitenland. Russisch gas is goedkoper en daardoor meer in trek. De groei van de export valt tegen.

Positief nieuws kwam er van de consumentenbestedingen. Huishoudens gaven 0,6 procent meer uit dan een jaar eerder. Vooral duurzame aankopen als auto's, elektronica en kleding zaten in de lift. Het is de grootste groei in consumentenuitgaven in twee jaar.

Europa

De cijfers voor Nederland steken schril af bij de Duitse cijfers. De economie van Duitsland is vorig kwartaal met 0,7 procent gegroeid. De Duitsers verwachten voor het hele jaar een groei van ruim 3 procent.

Het herstel van de Franse economie verloopt minder voorspoedig. Er was op een groei van 0,5 procent gerekend, maar die werd net niet gehaald.

STER reclame