David Van Reybrouck heeft de AKO Literatuurprijs 2010 gewonnen met zijn roman 'Congo'.

Juryvoorzitter Femke Halsema maakte dat maandagavond bekend in het Teylers Museum in Haarlem. De uitreiking werd rechtstreeks uitgezonden in het programma Nieuwsuur.

Halsema noemde Congo "een meeslepend geschiedwerk". Van Reybrouck beschrijft in het boek de geschiedenis van Congo van 1850 tot 2010. Volgens de jury verbindt hij op weergaloze wijze het begin van de Belgische aanwezigheid met de huidige situatie in dat land.

Juryrapport

Uit het juryrapport: "Niets is onmogelijk in de werkelijkheid van dit kloeke boek. Congo, een geschiedenis is een knap gecomponeerd verhaal over uitbuiting, slavernij, kolonialisme, terreur, veerkracht en overleven."

"Het is het verhaal dat Van Reybrouck moest vertellen en dat doet hij zonder ook maar een moment de greep op zijn materiaal te verliezen: persoonlijk, meeslepend, humaan, toegankelijk en bijna achteloos."

Geldprijs

De Belg Van Reybrouck (1971) ontvangt een sculptuur van Eugène Peters en een cheque ter waarde van 50.000 euro. "Het is vreemd te midden van zo veel talent uitverkoren te zijn", zei de schrijver in zijn toespraak. Van Reybrouck won met Congo onlangs ook de Libris Geschiedenis Prijs. 

Andere genomineerden voor de AKO Literatuurprijs waren Kees van Beijnum (Een soort familie), Oscar van den Boogaard (Meer dan een minnaar), Tom Lanoye (Sprakeloos), Willem jan Otten (Onze Lieve Vrouwe van de Schemering) en Koen Peeters (De bloemen). 

STER reclame