Het gerechtshof in Den Haag heeft de ontruiming verboden van acht kraakpanden in Amsterdam, Den Haag en Leeuwarden . De nieuwe anti-kraakwet geeft krakers niet de gelegenheid naar de rechter te stappen als een ontruiming dreigt.

Volgens het hof is de wet daarmee in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat legt onder meer het recht op privacy en onschendbaarheid van de woning vast.

Woning

Het gerechtshof in Den Haag wijst op uitspraken van het Europees Hof waarin staat dat iemand zijn woning niet mag verliezen voordat de rechter daarover een uitspraak heeft kunnen doen.

Persraadsheer Jurgen Roos zei in het Radio 1 Journaal dat de mogelijkheid om de rechter om een oordeel te vragen niet is geregeld in de nieuwe anti-kraakwet. Ook voert Justitie op dat punt geen duidelijk en herkenbaar beleid, zei hij, en dat zou wel moeten.

Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag mondeling uitspraak gedaan omdat de eerste ontruimingen voor morgen gepland staan. Een schriftelijke uitspraak met motivering komt in de loop van volgende week. 

Amsterdam

De Amsterdamse kraakbeweging is blij met de uitspraak van het Hof, een dag voor een aantal geplande ontruimingen. De gemeente Amsterdam heeft inmiddels besloten dat vijf ontruimingen die voor morgen gepland stonden, niet doorgaan.

Drie andere panden worden morgen wel ontruimd, daar heeft de rechter zich al wel over uitgesproken.

STER reclame