NOS NieuwsAangepast

Recorddrukte Blijdorp door gratis toegang

Een ludieke protestactie van Diergaarde Blijdorp heeft voor een recorddrukte gezorgd bij de Rotterdamse dierentuin. Om te demonstreren tegen aangekondigde bezuinigingen was het dierenpark gratis toegankelijk, en daar kwamen veel mensen op af.

Toen het park openging, stonden er al duizend mensen te wachten. Rond het middaguur waren er 18.000 bezoekers geteld.

Uiteindelijk zijn er vandaag 46.500 mensen naar Blijdorp gekomen, het grootste aantal bezoekers op één dag in de geschiedenis van de dierentuin.

Petitie

In totaal konden er 25.000 bezoekers tegelijkertijd het park in. Vanwege de drukte werden in sommige delen van het park mensen groepsgewijs toegelaten, zoals bijvoorbeeld bij het Oceanium. De laatste keer dat dat moest was in 2000, toen het enorme aquarium openging.

Bezoekers werd gevraagd bij de ingang een petitie te tekenen voor het behoud van de subsidie. Daardoor zijn bij de entree lange rijen ontstaan.

Aderlating

De gemeente Rotterdam is van plan de subsidie van Blijdorp in drie jaar tijd met 3,7 miljoen euro te verminderen. Op een budget van 22 miljoen euro is dat een grote aderlating voor de dierentuin.

"Het is te veel geld in te korte tijd", stelt een woordvoerder. "Het is een onmogelijke opgave waarmee het voortbestaan van onze huidige mooie dierentuin direct bedreigd wordt."

Tijd

Diergaarde Blijdorp, de bestbezochte dierentuin van Nederland, zegt al te werken aan de verbetering van de efficiëntie en een vermindering van personeel. "Dit proces gaat door, maar geef ons wel fatsoenlijk de tijd en de middelen."

De Rotterdamse raad bespreekt de bezuinigingen aanstaande donderdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl