Door redacteur Jacqueline Eckmann in Washington

Ze komen van heinde en verre. Idaho, Indiana, New Jersey of zelfs helemaal uit Texas. Ze zijn alleen, met vrienden of familie. Nieuwszender CBS schat het aantal mensen op de Mall in Washington op 150.000.

Velen komen om hun favoriete tv-presentatoren Jon Stewart en Stephen Colbert te zien, de twee presentatoren van de 'Daily Show', die de 'Rally to Restore Sanity and/or Fear' hebben georganiseerd. Maar voor de meeste bezoekers betekent deze manifestatie veel meer.

'Blue girls from a red state'

Twee vrouwen van middelbare leeftijd: de een draagt een elandgewei op haar hoofd, de ander een koeienmuts. Ze komen helemaal uit Idaho, een staat in het noordwesten van de Verenigde Staten. "Blue girls from a red state", zo noemen ze zichzelf.

Idaho staat te boek als een rechtste staat en deze vrouwen stemmen links. Ondanks de gekke hoofddeksels zijn ze erg serieus en komen ze hier met een boodschap: "Hope is still alive".

Er is nog steeds hoop, vertellen ze. "Ik vind het verschrikkelijk om te zien dat Democraten Obama plotseling niet meer steunen. 'Verandering' komt niet zomaar. President Obama moet meer tijd krijgen om zijn karwei af te maken."

Spandoeken

'Tea Parties are for Little Girls!' Op de spandoeken en borden zie je veel teksten tegen extremisme en haat. 'I'm pretty sure that God hates us equally', is een van de slogans, 'ik ben er vrij zeker van dat God ons evenveel haat'. Een ander luidt 'Somewhat irritated about extreme outrage', 'ietwat geïrriteerd over extreme woede', of 'Moderates like it both ways', 'gematigden houden van beide kanten'.

Tiffany en George, twee studenten van de George Washington Universiteit, komen met een goede verklaring. Ze zien de rally als een "march for the moderates", een "manifestatie voor de gematigden", tegen de polarisatie die op dit moment gaande is in het land.

Media

'My name is Kamen and I have sense': dat staat op het spandoek van Kamen Gulberg. Je moet het hardop zeggen, 'Kamen sense', 'gezond verstand'. De student uit Indiana heeft een nachtelijke autorit van tien uur achter de rug en ziet er nog redelijk fris uit.

Hij wilde hier per se bij zijn. "Moderates do matter, not only extremes", legt hij uit. De student uit de staat Indiana windt zich op over de media. "Ze laten alleen maar boze mensen aan het woord, extremisten. Dat doen ze omdat ze amusement willen brengen. Verstandige mensen die in discussie gaan, dat vinden de media veel te saai."

'Allemaal met elkaar overweg'

'San Antonio, Texas!' Niet bepaald een diepzinnige boodschap. De maakster van dit spandoek is Sharlan Marten. Zij is gepensioneerd en op eigen houtje helemaal uit Texas naar 'DC' gekomen, speciaal voor deze manifestatie.

"Ik woon in een Conservatieve staat, zelf ben ik Democraat en al mijn vrienden zijn ook Conservatief. Wij moeten allemaal met elkaar overweg kunnen. Daarom ben ik hier."

Stewart en Colbert

De manifestatie 'Keep hope and/or fear alive' is georganiseerd door Jon Stewart en Stephen Colbert, de twee presentatoren van het satirische nieuwsprogramma The Daily Show. Het is een protest tegen de verharding van de politiek en voor de terugkeer van het gezond verstand.

Niet alle bezoekers hebben een kant-en-klare boodschap paraat. Cailan, een jonge studente uit New York, is vannacht met de bus naar Washington gereden, samen met haar vriendin. Voornamelijk omdat ze fan zijn van Stewart en Colbert.

Bang

Mitch is met zijn vrienden helemaal vanuit Ohio gekomen. Ruim acht uur hebben ze over de reis gedaan. Als je vraagt waarom ze hier willen zijn, vertelt Mitch in een eerste reactie: "Oh gewoon, omdat ik niets beters te doen had."

Maar daarna laat hij ook weten dat het toch wel belangrijk te vinden om hier te zijn. "Omdat hij overal bang voor is."

STER reclame