Een groot deel van de oppositie vindt dat Wilders erg veel invloed heeft gekregen op een kabinet waar zijn PVV geen deel van uitmaakt.

D66-leider Alexander Pechtold noemde Wilders "de echte leider, de gedoger, de gijzelnemer" van het kabinet.

Femke Halsema van GroenLinks wilde van de PVV-leider weten met welk deel van het regeerakkoord van VVD en CDA hij het niet eens is, maar daar wilde hij niet op reageren. "Dat zult u moeten afwachten."

'Hoge prijs'

PvdA-leider Job Cohen zei in zijn bijdrage dat premier Rutte "niet lichtvaardig" moet rekenen op de steun van de PvdA, omdat zijn partij grote en principiële bezwaren heeft tegen de gedoogsteun van de PVV. "Wij lenen ons niet om de scheuren van deze coalitie dicht te plamuren, of de scheuren van Wilders op te vegen."

Volgens Cohen moet Rutte een hoge prijs betalen voor de totstandkoming van zijn voorkeurskabinet, want: "Wilders' wil is wet". De PvdA-leider zei verder dat het kabinet de geur ademt dat "erbij horen en meedoen" niet geldt voor mensen die niet van westerse afkomst zijn, "of eigenlijk: moslim".

SP-leider Emile Roemer zei dat Wilders onbeperkt kan scoren, zonder dat hij verantwoordelijkheid hoeft te nemen. Hij noemde VVD en CDA medeplichtig aan de uitvoering van de discriminerende agenda van Wilders.

Zweeds paspoort

Wilders vindt dat het kabinet moet onderzoeken of de Grondwet zo kan worden aangepast, dat het staatshoofd geen deel meer uitmaakt van de regering. Doet het dit niet, dan komt de PVV zelf met een initiatiefvoorstel.

De PVV-leider vroeg staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten, die de Nederlandse en de Zweedse nationaliteit heeft, haar Zweedse paspoort in te leveren. Als zij morgen laat weten dat niet te doen, zal de PVV een motie van wantrouwen indienen.

STER reclame