Tariq Aziz krijgt doodstraf

time icon Aangepast

Tariq Aziz krijgt de doodstraf. De Iraakse oud-minister van Buitenlandse Zaken wordt door een tribunaal in Bagdad verantwoordelijk gehouden voor de vervolging van sjiietische partijen onder dictator Saddam Hussein.

Onder Saddam Hussein was alleen de Ba'ath-partij toegestaan in Irak. Andere partijen werden meedogenloos aangepakt. Het belangrijkste doelwit van Aziz was de sjiietische Dawa-partij, waar de huidige premier al Maliki lid van is.

Leiders van de verboden partijen werden opgesloten, verbannen of vermoord. Het tribunaal oordeelt nu dat Aziz daar als minister in het kabinet van Hussein medeverantwoordelijk voor was.

Samen met Aziz werden ook twee andere leden van het regime ter dood veroordeeld: het voormalige hoofd van de veiligheidsdiensten en de persoonelijke secretaris van Saddam.

Gezicht van het regime

Aziz was lange tijd het gezicht van het Iraakse regime in het buitenland. Voor het begin van Irak-Iranoorlog in de jaren tachtig wist hij steun van de VS los te krijgen, door te redeneren dat zijn land een buffer tegen het radicale Iran zou kunnen zijn.

Toen de relatie bekoelde na de invasie van Koeweit was hij de belangrijkste gesprekspartner van de VS. Ook in de Tweede Golfoorlog was hij de belangrijkste Iraakse dipomaat. Zo had hij als chaldeeuws-katholiek op de vooravond van de Amerikaanse inval in 2003 nog een ontmoeting met paus Johannes Paulus II.

Aanslag

Tariq Aziz was een van de bekendste vertrouwelingen van Saddam Hussein, die hij al sinds de jaren vijftig kende. Naast minister van Buitenlandse Zaken was hij ook lange tijd vicepremier onder Saddam.

Aziz werd in 1936 geboren in het uiterste noorden van Irak als Mikhail Yuhanna. Later paste hij die naam later aan om zijn christelijke afkomst in het moslimland te verbloemen.

In 1980 overleefde hij een aanval van leden van de Dawa-partij, die een granaat naar hem gooiden. Bij die aanslag vielen meerdere doden.

Veroordeeld

Enkele weken na de val van Bagdad gaf Aziz zich over aan de Amerikanen. Hij kreeg daarna al vijftien jaar cel wegens de executies van vijftien zwarthandelaren in 1992 en zeven jaar voor het verdrijven van Koerden uit Noord-Irak.

Begin dit jaar kreeg Aziz (74) in de gevangenis een beroerte.

Aziz krijgt de strop. Wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

STER Reclame