Wetenschappers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn erin geslaagd een nieuw vaccin tegen polio te ontwikkelen, dat het virus mogelijk kan uitroeien. In de landen waar het vaccin is getest, is het aantal gevallen van polio met maar liefst negentig procent gedaald.

In het wetenschappelijke tijdschrift 'The Lancet' schrijven de onderzoekers dat het nieuwe middel kinderen "significant beter kan beschermen" dan huidige vaccins. Sommige wetenschappers die aan de ontwikkeling van het vaccin meewerkten, zeggen zelfs te hopen dat het vaccin polio definitief kan uitroeien.

Verlamming

Polio komt voor in arme gebieden met slechte sanitaire voorzieningen. Door besmetting met het virus kunnen verlammingen optreden.

Door de nieuwe inenting is een patiënt beschermd tegen alle drie varianten van polio. Het middel zou tot dertig procent effectiever zijn dan nu gebruikte vaccins, stellen de wetenschappers.

Omlaag

Het middel is eind 2008 getest bij baby's in Afghanistan, India en Nigeria. Het aantal gevallen van polio in India daalde door het nieuwe inentingsprogramma van 464 in 2009 tot 39 in de eerste tien maanden van 2010. Dat is een daling van ruim negentig procent.

In Nigeria ging het aantal poliogevallen zelfs met 95 procent omlaag.

Tussen 1988 en 2005 leidden grote vaccinatieprogramma's al tot een grote daling van het aantal poliobesmettingen. In 2005 werd bij 1606 mensen in vier landen polio vastgesteld, zeventien jaar daarvoor leden nog 350.000 mensen in 125 landen aan polio.

Crisis

Het Murdoch Children's Research Institute in Melbourne waarschuwt wel voor grote financiële problemen bij de verdere ontwikkeling van het vaccin. Volgens het instituut is er door de economische crisis een groot financieringstekort ontstaan.

Het is de mensheid tot nu toe twee keer gelukt om een virus uit te roeien. Eerder deze maand kon het rundervirus van de lijst met actieve virussen worden geschrapt. Sinds 1979 komen pokken niet meer voor in de natuur.

STER reclame