Het kabinet-Rutte wil fors bezuinigen op de bestuurslagen in Nederland. In het regeerakkoord staat onder meer dat de deelgemeenten en deelraden in Amsterdam en Rotterdam moeten worden afgeschaft.

Daar zijn ze in de deelgemeenten niet erg gelukkig mee. Sinds de oprichting van de deelgemeenten, in Amsterdam stadsdelen genoemd,, begin jaren tachtig, is er veel geïnvesteerd en goede leefbare wijken. Die investeringen, in zowel geld als menskracht, dreigen nu verloren te gaan, vinden sommige deelraden, zonder dat er iets voor in de plaats komt.

In de Rotterdamse deelgemeente Overschie (16.000 inwoners) worden de kabinetsplannen dan ook met gemengde gevoelens ontvangen. Jan Markerink, voorzitter van de deelgemeente Overschie, vindt dat de deelraden wel kunnen blijven.

De raadsleden van Overschie vergaderen zes keer per jaar, voor driehonderd euro, legt hij uit. "Je kan zeggen, schaf dat af, want heb je dat nou nodig. Maar ik denk dat áls je dat doet, je het dan op een andere manier gaat inrichten. De vraag is of die andere manier dan veel goedkoper is dan de manier die we nu hebben."

Weinig verandering

Maar Leefbaar Rotterdam, op het stadhuis aan de Coolsingel, vindt al jaren dat de deelraden afgeschaft kunnen worden. Gemeenteraadslid Robert Simons: "Er verandert eigenlijk heel weinig met de afschaffing van de deelraden, want je kan nog steeds je paspoort en je rijbewijs om de hoek halen. Wat er alleen verandert, is dat de politieke laag ertussen uit gaat. Dat zijn in Rotterdam meer dan 360 politici. Dan kunnen er driehonderd naar huis toe."

Voor het afschaffen van de deelraden is nog wel een wijziging nodig van de gemeentewet. En dat kan nog wel een paar jaar op zich laten wachten.

STER reclame