De rechters in de rechtszaak tegen Geert Wilders moeten worden vervangen. Dat heeft de speciale wrakingskamer in Amsterdam besloten. Het hele proces moet met de nieuwe rechters worden overgedaan. Het is nog niet duidelijk wanneer dat gebeurt.

Volgens de wrakingskamer hebben de rechters niet duidelijk gemaakt waarom de islamdeskundige Hans Jansen niet als getuige mocht worden gehoord. Het is volgens de kamer in de rechtspraak gangbaar dat een getuige die aanwezig is in de rechtszaal, wordt gehoord als daarom wordt gevraagd.

Opgeteld bij eerdere incidenten in het proces is daardoor volgens de wrakingskamer de indruk van partijdigheid ontstaan.

Tweede verzoek

PVV-leider Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz hadden de rechtbank, voor de tweede keer in het proces, gewraakt, omdat die niet instemde met het horen van Jansen.

Zij wilden Jansen horen over een etentje in mei, waarbij zowel Jansen als raadsheer Tom Schalken aanwezig waren. Deze raadsheer maakte deel uit van het hof dat het OM opdracht gaf om Wilders alsnog te vervolgen.

Schalken zou tijdens dat etentje Jansen hebben geprobeerd te beïnvloeden, een paar dagen voor diens verklaring voor de rechter-commissaris. Moszkowicz wilde de arabist daarover vanochtend horen. Toen hij van de rechtbank geen toestemming kreeg, diende hij een wrakingsverzoek in.

Aangifte

Vanmiddag deed Wilders op een politiebureau in Amsterdam aangifte tegen Schalken, wegens beïnvloeding van een getuige. Het is bij wet verboden om een persoon te beïnvloeden die een verklaring tegenover de rechter gaat afleggen. Schalken wilde vandaag niet reageren.

STER reclame