NOS NieuwsAangepast

Wilders: rechtszaak is enorme puinhoop

Geert Wilders heeft de gang van zaken in de rechtbank in Amsterdam vandaag "een enorm grote puinhoop" genoemd. "Ik vraag me af in welk circus ik hier terecht ben gekomen", zei de PVV-leider.

Vanmorgen wraakte advocaat Bram Moszkowicz de rechtbank, omdat hij vond dat de rechters opnieuw de schijn van partijdigheid hadden gewekt. Aanleiding daarvoor was dat de rechters vandaag niet wilden beslissen of getuige-deskundige Hans Jansen opnieuw gehoord moet worden.

Geert Wilders had het op Twitter over "maffiapraktijken". In de rechtszaal zei hij tegen de speciale wrakingskamer: "Geef mij nieuwe rechters".

Etentje

Tom Schalken, een raadsheer bij het gerechtshof in Amsterdam, zou getuige-deskundige Jansen tijdens een etentje geprobeerd hebben te beïnvloeden. Schalken is een van de raadsheren die het Openbaar Ministerie dwong om de PVV-leider toch te vervolgen.

"We zullen uw verzoek in de raadkamer betrekken bij alle door ons te nemen beslissingen", zei rechtbankvoorzitter Moors vanochtend. Als er een aanleiding voor mocht ontstaan, dan zou de rechtbank alsnog besluiten om arabist Jansen te horen. Daarop wraakte Moszkowicz de hele rechtbank.

Beïnvloeding

Raadsheer Schalken zou tijdens het etentje hebben gezegd dat het goed was dat Wilders werd vervolgd. Volgens Jansen stuurde Schalken het gesprek steeds richting het proces tegen Wilders. Hij probeerde de arabist "te overtuigen van de juistheid van zijn beslissing Wilders voor de rechtbank te slepen", zegt Jansen in De Pers.

Jansen zelf zegt dat hij zich niet beïnvloed voelde door de actie van Schalken, maar hij noemt het optreden van de raadsman wel "ongemanierd, onprofessioneel en sukkelig".

Opvallend is dat het etentje al in mei plaatshad en dat de gang van zaken daar tot vandaag geen rol heeft gespeeld in het proces.

Eerste wraking

Ook op de eerste zittingsdag van het proces diende advocaat Moszkowicz al een wrakingsverzoek in. Moszkowicz nam het de rechtbank kwalijk dat het een duiding gaf aan het zwijgrecht waarop Wilders zich beriep.

Rechtbankvoorzitter Moors zei dat anderen Wilders regelmatig verwijten dat hij "goed is in het poneren van een stelling, maar dat hij de discussie uit de weg gaat." Volgens de rechter leek het erop dat hij dat weer deed.

Vervolgens noemde de wrakingskamer die uitspraak van Moors "ongelukkig" geformuleerd. Maar er was toen geen ongeoorloofde druk uitgeoefend op Wilders om af te zien van zijn zwijgrecht, besliste de wrakingskamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl