NOS NieuwsAangepast

Clinton verloor nucleaire code

President Clinton is rond 2000 enige maanden lang zijn nucleaire codes kwijt geweest. Dat onthult generaal buiten dienst Hugh Shelton, ooit de hoogste militaire bevelhebber van de VS, in een boek.

Het gaat om het kaartje waarop de codes staan waarmee de Football geopend kan worden, de koffer waarin de daadwerkelijke lanceercodes zitten. Dat kaartje, de Biscuit, moet altijd binnen handbereik van de president zijn, anders kan hij geen kernaanval lanceren.

Gelogen

De codes wordt elke vier maanden vervangen. Op een keer vertelde de medewerker die de kaart had moeten hebben echter dat Clinton ze zelf bij zich had en niet gestoord kon worden in een belangrijke vergadering. Toen die persoon dit excuus een maand later weer gebruikte, werd de leugen ontdekt en de kaart onmiddellijk vervangen.

Shelton noemt het "een probleem, een enorm probleem". "De codes waren maanden kwijt. Het had vreselijk fout kunnen gaan."

De generaal denkt dat Clinton helemaal niks heeft gemerkt van de vermissing. "Hij zal hebben aangenomen dat de medewerker de codes gewoon had."

Eerder kwijt

Het is overigens niet de eerste keer dat Clinton de kerncodes kwijtraakte: in 1999 spoedde hij zo snel weg van een NAVO-top dat de militair met de Football per ongeluk achterbleef.

Een woordvoerder van de oud-president wilde niet ingaan op het verhaal.

Andere presidenten raakten de codes ook wel eens kwijt: Jimmy Carter liet het ooit eens in een pak zitten dat naar de stomerij gebracht werd, en toen Ronald Reagan werd neergeschoten, werd hij zo snel naar het ziekenhuis afgevoerd, dat de Biscuit achterbleef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl