Door redacteur Leen Kraniotis

Door de kabinetsplannen om te bezuinigen op de sociale werkvoorziening dreigen veel mensen met een arbeidshandicap buiten de boot te vallen en in de bijstand terecht te komen.

Het kabinet wil 700 miljoen euro bezuinigen door minder mensen toe te laten tot de sociale werkplaatsen en de subsidie voor zulke arbeidsplaatsen te verminderen. Nu werken er nog zo'n 100.000 mensen met lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen bij de sociale werkvoorziening.

Door de plannen van het nieuwe kabinet zullen dat er over tien jaar tweederde minder zijn, heeft het CPB berekend. Zo'n 40.000 van hen zullen dan in de bijstand komen.

Begeleiding en hulp

Cedris, de brancheorganisatie van sociale werkplaatsen, heeft grote zorgen over de bezuiniging. "Die zal ten koste gaan van mensen die zichzelf niet kunnen redden op de arbeidsmarkt", zegt voorzitter Joan Leemhuis-Stout.

"De ervaring leert dat deze mensen heel veel begeleiding en hulp nodig hebben. Onze begeleiders zijn dagelijks op de werkvloer aanwezig om hen bij te staan."

Gemeenten krijgen nu nog per arbeidsgehandicapte 27.000 euro subsidie. Daarmee worden ze uitbetaald, krijgen ze begeleiding en wordt hun werkplek aangepast. "Je kan niet van een werkgever verwachten dat die zelf zulke investeringen zal doen", zegt Leemhuis-Stout.

"Mensen die nog best wel wat aangepast werk kunnen doen, zullen thuis komen te zitten. Ze missen dan structuur in hun leven en kunnen daardoor allerlei problemen krijgen. Ze kunnen verslaafd raken, gaan op straat zwerven of komen in de criminaliteit terecht, zo is de verwachting van de brancheorganisatie. De overheid bespaart dan wel op de sociale werkplaatsen, maar jaagt zich door die problemen weer op kosten."

Vacu Vin

Bij Vacu Vin in Delfgauw, het bedrijf achter de wijnpompjes, zijn 150 mensen gedetacheerd vanuit de sociale werkplaats Combiwerk. Ze pakken er dozen in of staan achter de lopende band. Tot grote tevredenheid van manager Casper van Hooije: "Het zijn gemotiveerde mensen die hun werk prima doen. Wij willen maatschappelijk verantwoord ondernemen en ook deze mensen verdienen een plekje."

Door de subsidie betaalt Vacu Vin een laag uurtarief aan Combiwerk. En daardoor zijn het ook aantrekkelijke werknemers voor het bedrijf. "Als die subsidie wegvalt, worden ze een stuk duurder en dan moeten we helaas misschien toch voor uitzendkrachten kiezen", zegt van Hooije.

STER reclame