NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Melkert overleeft bomaanslag Irak

Een konvooi van VN-gezant in Irak Ad Melkert is getroffen door een bermbom. Melkert raakte niet gewond. De bom ontplofte enkele voertuigen achter Melkert.

Bij de aanslag vielen volgens de Iraakse politie één dode en drie ernstig gewonden. Het zou gaan om leden van de Iraakse colonne die meereed.

Verschrikkelijke ervaring

Melkert was op de terugweg naar Bagdad vanuit Najaf. Daar had hij een ontmoeting gehad met de hoge sji'itische geestelijke Ali al-Sistani.

De explosie heeft Melkert niet gezien, maar wel gehoord. "Ik hoorde een knal en voelde de luchtdrukverplaatsing die bij een behoorlijke grote explosie hoort."

Direct na de aanslag werd Melkert op hoge snelheid geëvacueerd. "Je schrikt je een ongeluk, tegelijkertijd gaat het heel snel. We zijn heel hard doorgereden."

"Het is iets waar we voortdurend rekening mee houden. We gaan zwaarbeveiligd door het land, we zijn erop voorbereid, we zijn erop getraind, maar als het dan gebeurt, is het een verschrikkelijke ervaring."

Speculeren

Wie er achter de aanslag zit, is nog niet bekend. Vlak na de aanslag zei Melkert in het Radio 1 Journaal dat de situatie in Irak gespannen is wegens het uitblijven van een nieuwe regering. Er is een patstelling in de Iraakse politiek sinds twee partijen bij verkiezingen in maart bijna even groot werden.

"Helaas gaat dat ook gepaard met geweld. De situatie wordt er niet veiliger op zolang een nieuwe regering uitblijft."

Melkert wilde niet speculeren wie er achter de aanslag zat, maar gaat ervan uit dat hij het doelwit was. "Het was een konvooi van de VN en dat bezoek aan Najaf was bekendgemaakt. Je kunt er verder over speculeren, maar ik wil er verder geen uitspraken over doen."

Sergio Vieira de Mello

Eind 2009 werd Melkert de speciale VN-gezant in Irak. Hij moet de democratisering van het land verder vorm geven.

Melkert stelt dat de VN zich na de aanslag zal beraden over nieuwe maatregelen, maar denkt niet dat er iets wezenlijks zal veranderen. "De VN waren hier al onder moeilijke omstandigheden, daar is vandaag niets aan veranderd."

In 2003 kwam VN-gezant Sergio Vieira de Mello om het leven bij een aanslag op het VN-kantoor in Bagdad, samen met twintig anderen. De VN trok zich toen terug uit het land.

"Ik ga gewoon morgen weer aan het werk, want het is heel belangrijk te laten zien dat de VN er is in Irak."

STER reclame