TNT Post is bereid het aantal gedwongen ontslagen terug te brengen van 4500 naar 3500. Volgens de ondernemingsraad (OR) heeft de directie dit voorgesteld, maar de OR is er niet mee akkoord gegaan.

De OR vindt dat er dan nog steeds te veel postbodes hun baan verliezen en wil dat het aantal gedwongen ontslagen nog verder omlaag gaat. Morgen zijn er weer nieuwe gesprekken tussen de TNT Post-directie en de OR.

De vakbonden volgen de gesprekken tussen de OR en het bestuur nauwgezet. Donderdag komen de kaderleden van de bonden bijeen. Zij moeten dan beslissen of de voorstellen van TNT genoeg zijn om acties te voorkomen.

Langer de tijd

Vorige week maakte TNT Post voorstellen bekend om het aantal gedwongen ontslagen te verminderen. Het bedrijf wilde daarbij niet zeggen met hoeveel het aantal gedwongen ontslagen verminderd kon worden.

TNT denkt erover chauffeursbanen binnen het bedrijf te creëren. Oudere werknemers krijgen de mogelijkheid om post te bezorgen in combinatie met voorbereidende werkzaamheden.

Ook wil het bedrijf langer de tijd nemen voor de reorganisatie. Toch wil TNT vasthouden aan de doelstelling om tot 2018 meer dan 400 miljoen euro te besparen.

Het postbedrijf zegt dat er banen in de sector weg moeten door de opkomst van internet en e-mail en door concurrentie van bedrijven als Sandd en SelektMail, die hun postbezorgers minder betalen.

STER reclame