Eén jaar cel voor moord op Dirk Post

time icon Aangepast

Jaap van der H., de hoofdverdachte van moord op de 14-jarige Dirk Post uit Urk is veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. De twee medeverdachten zijn vrijgesproken.

De rechtbank in Lelystad acht bewezen dat de verdachte vorig jaar november Dirk Post in het Urker Bos met messteken heeft gedood. Tijdens het steken had hij tijd genoeg om over zijn handelen na te denken, maar desondanks ging hij door, aldus de rechter.

De verdachte heeft bekend dat hij Dirk Post vorig jaar heeft doodgestoken. Voorbijgangers vonden zijn lichaam op 18 november in een bos aan de rand van Urk. Hij bleek een dag eerder door geweld om het leven te zijn gekomen.

Glaasje draaien

Jaap van der H. zei in de rechtbank dat Dirk Post aan hem en twee medeverdachten had voorgesteld om te gaan 'glaasje draaien' in het Urker bos. Daar aangekomen ging Dirk geesten oproepen en in een onverstaanbare taal praten.

Toen Dirk zei dat hij een vriendin van Jaap had misbruikt en daarbij ook was gaan lachen, was Jaap erg boos geworden. Hij vertelde dat hij Dirk alleen wilde slaan, maar dat hij op de een of andere manier een klapmes in zijn rechterjaszak had en dat pakte.

"Ik voelde in mijn zak, voelde een mes. Ik heb toen dat mes uit mijn jas gehaald en over zijn keel gehaald. Eerst hoorde ik niets meer, maar toen zei Dirk nog wat, maar wat verstond ik niet. Ik was te boos. Ondertussen renden de twee anderen weg. Ik ben toen begonnen met steken."

De twee medeverdachten zeiden dat Jaap al vaker had aangekondigd Dirk te zullen vermoorden, omdat Dirk geheimen van Jaap had doorverteld. Ze hadden zijn plannen niet serieus genomen. Toen ze hem het mes zagen pakken, waren ze weggerend.

Jaap van der H. had later tegen hen gezegd dat ze niks aan de politie mochten vertellen, want "dan weet je wat er gaat gebeuren".

Maximum straf

De opgelegde straf is in overeenstemming met de straf die het Openbaar Ministerie in okober had geeist. Dat is de maximum gevangenisstraf die een kind van onder de zestien kan krijgen. Jaap van der H. was op het moment dat hij Dirk Post ombracht vijftien jaar oud.

De twee medeverdachten zijn nu 13 en 14 jaar oud.

Omdat de drie verdachten minderjarig zijn, werden de zaken achter gesloten deuren behandeld.

STER Reclame