Vermiste roofkunst nazi's online

Aangepast

De organisatie Claims Conference heeft een database met ruim tienduizend door de nazi's geroofde kunstwerken online gezet. Onder de gecatalogiseerde roofkunst zijn schilderijen van Rembrandt, Van Gogh, Frans Hals, Jan Steen, Picasso, Monet en Cézanne.

De werken waren onderdeel van ruim 200 Joodse privé-collecties, die in Frankrijk en België werden gestolen. De database is opgezet aan de hand van archieven die de nazi's in Parijs bijhielden. Hitler had experts naar Frankrijk gestuurd om de kunst te onteigenen en naar Duitsland te brengen.

Na de oorlog werd veel van de geroofde kunst teruggevonden in mijnen in het zuiden van Duitsland, waar de nazi's het verborgen hadden.

Controleren

Claims Conference zegt dat voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n 650.000 kunstwerken door de nazi's zijn gestolen. Tussen de 100.000 en 200.000 schilderijen en andere kunstwerken worden nog steeds vermist. Van de kunst die werd teruggevonden, kon ongeveer de helft aan de rechtmatige eigenaar worden gegeven.

De organisatie roept onder meer musea en veilinghuizen op om te controleren of stukken in hun collectie in de roofkunst-database voorkomen.

Ook kan de lijst particulieren helpen. "Veel mensen weten of denken dat er kunst is geroofd van familieleden die zijn vermoord in de Holocaust, maar weten de naam of de kunstenaar niet", zegt een woordvoerder. "Deze lijst kan hen helpen het juiste werk te vinden."