De formatiebesprekingen in België zitten vast en het is niet duidelijk hoe het nu verder moet. De Vlaamse voorman Bart De Wever van de N-VA informeerde koning Albert maandagmiddag dat het niet was gelukt om de formatiebesprekingen vlot te trekken. De koning zal dinsdag met partijvoorzitters verder praten over de kwestie.

De Wever had vorige week een 'verduidelijkingsopdracht' gekregen; de koning wilde weten waar de partijen staan. De leider van de Vlaams-nationalistische N-VA stuurde zondag een compromistekst naar de zeven partijen die met hem aan de onderhandelingstafel zitten om een nieuwe regering te vormen.

In het document (.doc) staan onder meer voorstellen om de belastingen te herverdelen over Vlaanderen en Wallonië, en de splitsing van het omstreden kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde.

Afgeschoten

Enkele uren later werd de tekst al afgeschoten door de Franstalige partijen, omdat ze vrezen dat Wallonië minder geld krijgt. Op een persconferentie reageerde de Waalse socialist Di Rupo verbijsterd: "Hoe durven ze eigenlijk een dergelijk voorstel op papier te zetten?"

Waalse politici vinden dat De Wever zijn wil probeert op te leggen. De Vlaamse partijen vinden zijn voorstellen voor een staatshervorming wel bespreekbaar.

Minimumbod

"Ontgoocheld is nog te zwak uitgedrukt, ik heb ervan wakker gelegen", reageerde De Wever maandagochtend bij aanvang van een overleg van zijn partij in het Vlaams Parlement. Het verhaal is ten einde, "Fabula acta est", voegde hij eraan toe. Eerder had De Wever zelf de stekker uit het overleg getrokken.

In een interview op de Vlaamse televisie gaf De Wever maandagavond aan dat hij zich erg vernederd voelt door de snelle afwijzing van zijn tekst. Hij stelde meteen scherp dat de tekst voor hem een minimumbod is: "Voor minder doe ik het niet!"

Verkiezingen?

De Wever verklaarde nog zelf niet aan te sturen op nieuwe verkiezingen, want dan "zullen de tegenstellingen blijven", luidt het. "Dezelfde mensen blijven rond de tafel zitten, alleen nog iets meer verbitterd en iets meer gedwongen door de kiezer om stand te houden."

Dat blijkt ook uit een peiling van de krant de Standaard en de VRT die erop wijst dat zowel de Vlaamse N-VA als de Waalse PS stemmen wint door het steekspel tussen beide landsdelen.

Toch houdt de N-VA rekening met nieuwe verkiezingen: vorige week werd al de domeinnaam www.nva2011.be vastgelegd, daar kwam vanmorgen de site www.nva2010.be bij.

STER reclame