Geert Wilders is volgens voormalig VVD-leider Frits Bolkestein "totaal geradicaliseerd". Dat zei hij in het televisieprogramma Buitenhof. Wilders zou al te lang in een isolement zitten. "Iedere politicus in een isolement radicaliseert", stelt Bolkestein.

Hij vindt de uitlatingen van Wilders over de Koran niet passen in een samenleving die is gebaseerd op de vrijheid van godsdienst.

Ook had Wilders zelf lid van het kabinet moeten worden. "Dan had hij de volle verantwoordelijkheid van zijn eigen standpunt moeten uitdragen. Maar dat wilde het CDA niet", aldus Bolkestein.

Turkije

Volgens de oud-VVD-leider was het veel beter geweest als Wilders in de VVD-fractie was gebleven. Wilders was fractiemedewerker van de VVD in de jaren negentig, toen de partij onder leiding stond van Bolkestein. In 1998 werd hij Kamerlid voor de partij.

Na zes jaar in de Tweede Kamer stapte Wilders uit de VVD. Reden daartoe was zijn mening over toetreding van Turkije tot de Europese Unie, waarvan hij fel tegenstander is. Bolkestein is het daarin eens met Wilders. Hij zou het een "fatale ontwikkeling" vinden als Turkije het lidmaatschap krijgt.

Bolkestein zei het nieuwe kabinet te steunen, maar vindt wel dat het meer bezuinigen moet op ontwikkelingshulp, waardoor er meer geld naar kunst en cultuur kan. Dan zou Nederland meer in de pas lopen met andere Europese landen, aldus Bolkestein.

'In de war'

In een reactie stelt Wilders dat Bolkestein "in de war" moet zijn geweest. "Ik ben niet radicaal noch geradicaliseerd, maar spreek de waarheid over de kwalijke ideologie die islam heet. Anderhalf miljoen kiezers bewijzen mijn gelijk", aldus Wilders.

Hij noemde zijn vertrek bij de VVD de beste stap in zijn politieke loopbaan. "Een stap naar de vrijheid."

STER reclame