De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar onder meer terroristen worden vastgehouden, is een gevaar voor de samenleving. Dat zei Wesam al Delaema in het tv-programma Nieuwsuur.

Al Delaema zat jarenlang in de VS vast voor terreur. Sinds afgelopen voorjaar zat hij in de EBI bij Samir A., Jason W. en Nouredine el F. van de Hofstadgroep. Hij kwam deze week vrij omdat de rechter het restant van zijn Amerikaanse kwijtschold.

Eén gedachte

Doordat de terroristen bij elkaar zitten, wordt hun ideologie volgens Al Delaema steeds radicaler en hun geloof steeds sterker. "Als ze bij elkaar zitten, gaat het 24 uur per dag over het geloof. Als je ze isoleert, zitten ze gewoon met één gedachte, die maak je dan sterk en gewelddadig."

"Vught maakt terroristen", zegt hij.

Beter zou het zijn om extremisten te spreiden, zodat ze met verschillende mensen moeten omgaan, zei hij. "Zet die jongens tussen de gewone gevangenen. Tussen homo's, een pedofiel, een dief, een moordenaar. Dan moeten ze met iedereen omgaan en respecteren."

Journalist

Al Delaema werd uitgeleverd aan de VS nadat hij in Irak opnames had gemaakt van de voorbereiding van een bermbom. Hij zegt dat niet actief te hebben meegedaan aan de aanslag. "Ik heb geen mensen vermoord. Ik heb geen bloed aan mijn handen."

In Nieuwsuur zegt Al Dalaema alleen het geweld in zijn geboorteland te hebben willen filmen. "Ik wilde het als journalist laten zien. Ik ben niet hier vertrokken met een geweer, maar met een camera."

STER reclame