NOS NieuwsAangepast

Kanker blijkt moderne ziekte

Kanker is een zeer moderne ziekte die ontstond door veranderingen in milieu, gedrag en voedingspatronen van de mens. Tot die conclusie komen wetenschappers die uitgebreid onderzoek hebben gedaan naar kanker in de oudheid.

Het team onderzocht onder meer enkele honderden Egyptische mummies en kwam maar één enkel geval van kanker tegen: een man die rond 300 na Christus woonde in Egypte en leed aan darmkanker. Ook een studie van duizenden botten van neanderthalers leverde maar één mogelijk geval op van de ziekte.

"Vroeger kon men nog niet op kanker opereren, dus als het er was geweest, zouden we nog steeds sporen moeten zien", stelt het team. De stelling dat kanker toen minder vaak voorkwam omdat mensen minder oud werden, weerleggen de onderzoekers met het feit dat ook vormen van kinderkanker niet gevonden werden.

Schoorsteenvegers

"In de geïndustrialiseerde samenleving zijn alleen hart- en vaatziekten dodelijker dan kanker. Maar vroeger was het bijzonder zeldzaam. Het moet dus te maken hebben met vervuiling en veranderingen in ons dieet en levensstijl", zeggen de onderzoekers.

Ook bij een literatuurstudie vonden de onderzoekers maar weinig teksten die onmiskenbaar kanker beschrijven. Hoewel de Grieken al tumoren beschreven, zeggen de onderzoekers pas in de zeventiende eeuw verwijzingen tegen te komen naar veelvoorkomende variaties als borstkanker.

Ook zijn er dan verslagen van zaadbalkanker bij schoorsteenvegers (1775) en neuskanker bij snuifgebruikers (1761).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl