Premier Rutte wil Nederland door de crisis loodsen en het vertrouwen in de politiek herstellen. Dat zei hij tijdens zijn eerste persconferentie als minister-president.

"Het kabinet is met zorg samengesteld", zei Rutte, "zodat we met open mind Nederland en het parlement tegemoet kunnen gaan". Rutte zei dat voor een aantal onderwerpen, waaraan de PVV geen steun verleent, met andere politieke partijen een meerderheid gezocht moet worden.

De premier zei dat PVV-leider Wilders ook betrokken is geweest bij de discussie over de verdeling van de posten en de mensen die zijn aangezocht. Maar hij had geen vetorecht, zei Rutte. De PVV-voorman krijgt geen inzage in de agenda of de notulen van de ministerraad.

Grenzen

Rutte wil ook dat regels worden uitgevoerd. "Afspraak is afspraak", zei hij. "We moeten grenzen stellen én handhaven." Volgens hem kan Nederland niet doorgaan grote aantallen immigranten naar Nederland te laten komen. Volgens Rutte zou de beperking van de instroom van niet-westers allochtonen wel eens kunnen oplopen tot vijftig procent. Hij wil zich overigens niet vastleggen op dat percentage.

De gedoogpartner van het nieuwe kabinet, Wilders, heeft het ook over vijftig procent gehad. "Anders heeft het kabinet een probleem", zei hij.

Betrouwbaar

Rutte beschouwt het als zijn taak om ervoor te zorgen dat het kabinet een betrouwbare contractpartner is van de PVV. In de presentatie van de bewindslieden bij de NOS zei hij dat PVV-leider Wilders zich in de onderhandelingen als "een betrouwbare man" heeft getoond.

De nieuwe premier zal volgende week al een bezoek brengen aan België en Luxemburg om kennis te maken. Daarna staan Parijs, Berlijn en Londen op het programma.

Sleutel

Eerder kreeg de kersverse premier de sleutel van het Torentje van oud-premier Balkenende. Rutte werd na afloop van de beëdiging door koningin Beatrix ontvangen door Balkenende, die er na meer dan 8 jaar premierschap mee ophoudt.

Balkenende stond Rutte, onder veel mediabelangstelling, op te wachten voor de deur van het Torentje. In de Trêveszaal kreeg de VVD-premier behalve de sleutel ook de voorzittershamer van de ministerraad. Ook ondertekende Rutte de officiële overdracht.

Voldoening

Balkenende wenste zijn opvolger alle goeds toe. Hij keek ook terug op de wekelijkse vergaderingen in de Trêveszaal. "Het werk is uitzonderlijk intensief", zei de voormalig CDA-premier. "ik heb er veel voldoening uit gehaald."

Rutte had ook lovende woorden voor zijn voorganger. "Ik wil je enorm bedanken voor de warme overdracht." Balkenende wil zijn opvolger de komende maanden ook nog helpen. Ook daar is Rutte blij mee.

STER reclame