Yuri van Gelder, die dinsdag door de bond uit het WK-team werd gezet omdat hij opnieuw cocaïne had gebruikt, zegt in een verklaring dat dat beslist niet het geval is.

"Ik heb me teruggetrokken voor het WK, maar de reden waarom is door de bond verkeerd geïnterpreteerd."

Volgens Van Gelder heeft hij de bond begin deze week op de hoogte gebracht dat hij zich neerslachtig voelde, omdat de druk voor het WK zo groot was. En dat hij, om een terugval te voorkomen beter af zou kunnen zien van deelname.

"Maar wat er zich nu afgespeeld heeft in de media is ronduit schandelijk", verklaarde Van Gelder vanuit Porto waar hij sinds woensdag verblijft.

"Totaal verdraaid"

Van Gelder gaf als reden voor zijn afwezigheid tijdens de persconferentie aan dat hij simpelweg niet in staat was de pers te woord te staan: "Ik dacht dat er goede afspraken lagen met de bond over mijn verklaring, maar die heeft alles totaal verdraaid. Een laffe daad."

Bondsvoorzitter Geukers zei woensdag op de persconferentie dat het vertrouwen in Van Gelder onherstelbaar beschadigd was en dat de loopbaan van de topturner wat hem betreft "einde verhaal" was.

"Ik zeg de turnsport niet vaarwel. Ik kan ook zonder bond geselecteerd worden voor een toernooi of uitkomen voor een ander land. Maar ik blijf werken aan een comeback", aldus de ringenspecialist.

STER reclame