Uri Rosenthal (VVD)

time icon Aangepast

Uri Rosenthal (65) maakte de politiek de afgelopen jaren vooral vanaf de andere kant van het Binnenhof mee. De hoogleraar bestuurskunde zit ruim tien jaar voor de VVD in de Eerste Kamer, sinds 2005 als fractievoorzitter.

De afgelopen tijd was hij tweemaal formateur en hij is één van de belangrijkste vertrouwelingen van VVD-leider Rutte. Hij steunde Rutte de afgelopen jaren, onder meer tijdens de machtsstrijd met Rita Verdonk.

Vrij mens

De VVD-senator kent zijn partij van haven tot gort. Hij schreef mee aan een nieuw beginselprogramma, was lid van allerlei partijcommissies en speelde een belangrijke rol bij de laatste verkiezingscampagne.

Net als Rutte vindt Rosenthal dat de VVD het moet opnemen voor de werkende burger. "Wij geloven in een maatschappij van vrije mensen", zei hij tijdens de Algemene Beschouwingen in 2009. "Een maatschappij ook waar alle Nederlanders die werken en willen werken, ondernemers en werknemers, dus de hardwerkende Nederlanders, niet voor de voeten worden gelopen met nutteloze regels."

Hij was al eens eerder in de race voor het ministerschap. In 1994 bij de formatie van Paars 1 stond hij op het lijstje van VVD-leider Bolkestein, maar toen kreeg Hans Dijkstal de post op Binnenlandse Zaken.

Rampendeskundige

Rosenthal is ook bekend als rampendeskundige. Hij is voorzitter van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT), die verschillende crises onderzocht, zoals de Bijlmerramp, de vuurwerkramp en recentelijk de strandrellen in Hoek van Holland.

Nu wordt hij de opvolger van Maxime Verhagen op Buitenlandse Zaken, ook al heeft hij op dat terrein geen specifieke ervaring.

STER Reclame