NOS NieuwsAangepast

Aantal ex-bewindslieden op wachtgeld op 40

Door research-redacteur Hugo van der Parre

Met het vertrek van het kabinet Balkenende-IV komt het aantal ex-bewindslieden dat aanspraak kan maken op wachtgeld op veertig.

Uit cijfers die het ministerie van Binnenlandse Zaken de NOS heeft verstrekt, blijkt dat tot dusverre dertig oud-ministers en oud-staatssecretarissen voor wachtgeld in aanmerking kwamen. Daar komen er nu tien bij.

In het kabinet-Rutte komen vier ministers (Verhagen, Donner, De Jager en Van Bijsterveldt) terug uit de ploeg van Balkenende-IV.

Wachtgeld

De overige tien kabinetsleden hebben recht op wachtgeld, voor maximaal vier jaar. In het eerste jaar is dat tachtig procent van het salaris (zo'n 120.000 euro), in de jaren daarna zeventig procent. Zodra ze een nieuwe baan hebben, wordt het nieuwe inkomen met het wachtgeld verrekend.

Van de oud-bewindslieden keren de ministers Rouvoet en Verburg terug in de Tweede Kamer. Dat geldt ook voor staatssecretaris Bijleveld, maar zij wordt per 1 januari Commissaris van de Koningin in Overijssel.

Dan blijven er zeven aftredende bewindslieden over van wie vooralsnog niet bekend is wat ze gaan doen: premier Balkenende en de ministers Hirsch Ballin, Eurlings, Klink, Van der Hoeven, Van Middelkoop en Huizinga.

Oude gevallen

Uit de cijfers van Binnenlandse Zaken blijkt dat op het meetmoment, 5 oktober, zeventien ministers en dertien staatssecretarissen van eerdere kabinetten recht hebben op wachtgeld. Omdat zij nog onder de oude regeling van maximaal zes jaar wachtgeld vallen, dateren de oudste gevallen van 2004.

Van die dertig maakt Binnenlandse Zaken de namen om privacy-redenen niet bekend. Veertien van hen maken daadwerkelijk gebruik van de wachtgeldregeling. Zes ex-bewindslieden (drie ministers en drie staatssecretarissen) krijgen volledig wachtgeld, omdat zij begin deze maand nog geen nieuwe baan hadden gevonden.

Bij acht ex-bewindslieden (4/4) wordt het verrekend met hun nieuwe functie. Daaronder zijn in ieder geval de oud-PvdA-bewindslieden Plasterk, Albayrak en Klijnsma die nu in de Tweede Kamer zitten.

Kosten

In totaal is de staat nu per maand 89.000 euro kwijt aan wachtgeld. Daar komt op korte termijn 60.000 euro per maand bij voor de uittreders van Balkenende-IV.

Overigens kunnen zij niet op hun lauweren gaan rusten. Sinds dit voorjaar hebben afgetreden ministers en staatssecretarissen sollicitatieplicht en moeten ze passende arbeid accepteren. Die regel hebben ze zelf ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl