NOS NieuwsAangepast

625 meter omhoog in een kooi van 56 cm

De reddingscapsule waarin de mijnwerkers één voor één plaatsnemen is speciaal ontworpen om ze zo veilig mogelijk naar boven te kunnen takelen.

De kooi van de capsule waarin de mannen moeten staan is 1.95 meter hoog en heeft een diameter van circa 56 centimeter. Tijdens de reis naar boven staan de mijnwerkers vastgesnoerd in een harnas, zodat ze rechtop blijven staan, mochten ze onderweg flauwvallen.

In de kooi is verder communicatie-apparatuur aanwezig en een zuurstofvoorraad. Die zuurstof is om schade aan de longen tegen te gaan. Beneden in de mijn is de druk op het menselijk lichaam groter dan op het aardoppervlak. Onderweg naar boven verandert die druk op het lichaam en dat kan ademhalingsproblemen veroorzaken. De zuurstof moet dit voorkomen.

Misselijk

Daarnaast kunnen de kompels door het drukverschil ook last krijgen van spierpijn en pijn in de gewrichten en een verhoogde bloeddruk. Ze hebben aspirines ingenomen om hun bloed dunner te maken, zodat het door de snelle stijging niet gaat klonteren.

Door het draaien van de capsule in de schacht kunnen ze onderweg erg duizelig en misselijk worden. Om te voorkomen dat ze gaan overgeven hebben ze de laatste zes uur voor hun vertrek alleen vloeibaar voedsel mogen eten.

Eenmaal boven is het voor de mannen, die twee maanden als mollen onder de grond hebben geleefd, veel te licht. Hun ogen zouden daardoor kunnen beschadigen. Daarom dragen ze allemaal een zonnebril.

Paniekaanvallen

Paniekaanvallen zijn de grootste zorg van de hulpverleners. Als een mijnwerker een paniekaanval krijgt kan de capsule iets sneller omhoog gehaald worden, tot een maximum van drie meter per seconde. Met een videocamera in de capsule wordt in de gaten gehouden of de mannen een paniekaanval krijgen. Ook wordt hun hartslag, de temperatuur van de huid en transpiratie gemeten met een meetapparaat dat om hun buik zit.

De mannen zitten op een diepte van 625 meter. De reis naar boven duurt ongeveer een kwartier. Het duurt zeker anderhalve dag voor alle 33 mijnwerkers weer boven zijn.

Volg de reddingsoperatie live op Journaal 24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl