Door verslaggever Pauline Broekema

Veel Duitse nummerborden op het half lege parkeerterrein bij het Dierenpark Emmen. Duitse dagjesmensen, veel Nederlandse zestigplussers en jonge gezinnen met peuters lopen er rond. Vijf miljoen euro verlies zal het dierenpark dit jaar draaien. Vroeger was het park toonaangevend in Nederland met het nieuwe concept onder de bezielende leiding van directeur Aleid Rensen. Nu zijn er veel meer parken zoals Emmen en de bezoekersaantallen lopen terug. Er is ook veel concurrentie op vrijetijdsgebied; attractieparken, maar ook een dagbestemming als Ikea, trekken mensen weg.

Emmen zonder dierenpark is ondenkbaar. Ook voor de regio is het een belangrijke bron van inkomsten. De dagjesmensen gaan shoppen in het Emmer winkelhart. Dat levert geld en werkgelegenheid op en beide liggen in deze regio bepaald niet voor het oprapen. Het Noorden heeft het dierenpark hard nodig.

Vlindertuin

Traditiegetrouw trekt het park veel noordelingen die van kindsafaan vertrouwd zijn met het fenomeen. In de bus op schoolreis, de boterham en lauwe limonade in de rugzak, voor een dagje naar de olifanten en de vlindertuin. Die vlindertuin was ongeveer de laatste spraakmakende attractie van Emmen en is al zo´n vijfentwintig jaar oud. De laatste jaren, signaleert een onderzoeksbureau dan ook, doet het dierenpark weinig aan vernieuwing. Het moet weer spraakmakend worden. Alleen een park zijn waar je vanaf je schooltijd heen gaat, daarmee red je het niet meer.

Bij de giraffes staat een jong echtpaar uit Limburg. Zoals bij de meeste jonge stellen met kinderen op deze dinsdag, is het bezoek aan het dierenpark een onderdeel van hun weekje Drenthe. Ze zitten in een huisje en gaan naar de heide, op de fiets door het bos, langs de hunebedden en naar het dierenpark. Een bezoeker uit Purmerend zegt dat hij nooit zomaar naar Emmen zou gaan. "Veel te ver weg vanuit de Randstad."

Een groep uit Brabant denkt dat het teruglopende bezoekersaantal te maken heeft met een groot aanbod. In hun buurt kunnen ze kiezen uit verschillende parken. En dan hebben ze de Efteling, om de hoek, niet eens meegerekend.

Miljoeneninjectie

Het college van B en W van Emmen vergaderde vanmiddag. Een wekelijks collegeberaad dat vooral over het dierenpark ging. Men zal met geld over de brug komen, een miljoeneninjectie. Maar dan moet er wel iets tegenover staan, stelt de burgemeester nadrukkelijk. Dat voornemen heeft de nieuwe directeur van het dierenpark, Frankwin van Beers, duidelijk ook. Hij voert sinds drie maanden het bewind en komt van het Dolfinarium Harderwijk.

Van Beers wil van het park een leisure-organisatie maken die weer gezond is als in 2015 het nieuwe - nog te bouwen - park wordt opgeleverd. Kosten: 190 miljoen euro. Het nieuwe park wordt een natuurbeleving waarmee Emmen als stad van een dierenpark weer op de kaart wordt gezet. Maar dan moet de gemeente nog wel even bijspringen om tot die tijd gezond te kunnen overleven.

STER reclame