Oudste zoon Kim Jong-il kritisch over opvolging

Aangepast

De oudste zoon van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il is tegen het systeem van erfopvolging in zijn land. Dat zei hij in een interview op de Japanse televisie nadat de jongste zoon Kim Jong-un naar voren was geschoven als de toekomstige leider van Noord-Korea.

Ooit werd Kim Jong-nam zelf beschouwd als de opvolger van zijn vader. Maar nadat hij was gesnapt toen hij probeerde met een vals paspoort Japan binnen te komen, viel hij in ongenade. Tegenwoordig woont hij in Peking en Macau.

Derde generatie

Met de opvolging van Kim Jong-un zou de derde generatie van de familie aan de macht komen. Zijn vader Kim Jong-il volgde in 1994 de grondlegger van Noord-Korea, Kim Il-sung op.

"Persoonlijk ben ik tegen erfopvolging van drie generaties. Maar ik denk ook dat er interne factoren waren achter de beslissing. En als dat het geval is, zullen we die moeten volgen", zei Kim Jong-nam in het interview. "Maar ik wil mijn broer helpen om zijn best te doen voor de Noord-Koreanen, voor hun voorspoed. Ik ben altijd bereid om hem in het buitenland te helpen als hij dat wil", voegde hij er aan toe.

Sushi-chef

Kim Jong-un is pas de laatste weken naar voren geschoven als de opvolger van zijn vader. Eind september werd er plotseling een foto van hem verspreid en het afgelopen weekend was hij prominent aanwezig bij een aantal belangrijke gebeurtenissen tijdens het 65-jarig jubileum van de regerende Arbeiderspartij. Ook werd hij onlangs bevorderd tot generaal en kreeg hij een belangrijke functie binnen de Arbeiderspartij.

Er is trouwens ook nog een derde broer, Kim Jong-chul. Volgens de voormalige sushi-chef van Kim Jong-il, die naar het buitenland vluchtte en zijn memoires publiceerde, komt hij ook niet in aanmerking om zijn vader op te volgen "omdat hij er als een klein meisje uitziet".

STER Reclame