NOS NieuwsAangepast

Provincies wachten af met aanleg verbindingen

Door verslaggever Pauline Broekema

De meeste provincies wachten af voordat ze verder gaan met de uitvoering van hun aandeel in de Ecologische Hoofdstructuur. In het regeerakkoord staat dat die in 2018 moet worden gerealiseerd, maar dat het kabinet er voorlopig geen geld meer voor uittrekt.

In het regeerakkoord staat ook dat er een aantal robuuste verbindingen worden geschrapt. Dit zijn de natuurzones die het ene natuurgebied verbinden met het ander. Door bos, natte natuur of ecoducten.

De NOS belde met de provincies die al veel hebben geïnvesteerd in de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur. En het blijkt dat veel bestuurders afwachtend zijn of in verwarring.

Overzicht

GroningenAan het Martinikerkhof in Groningen is men nog aan het bekijken of kan worden doorgegaan en of er een prioriteitenlijst gemaakt moet worden.FrieslandOp het provinciehuis in Leeuwarden noemen ze de zones : de robuuste natte as. En het werk daar wordt stopgezet. Men wacht af wat het kabinet nu precies gaat doen.DrentheVan de vier verbindingen zijn er twee al bijna klaar. De andere twee verkeren in een beginstadium. Het is nu vraag of ze worden afgemaakt.OverijsselOp het provinciehuis in Zwolle heeft men meteen alle grondaankopen in het kader van de EHS stopgezet. De provincie wil eerst duidelijkheid. In 2006 spraken Rijk en provincie af om bijna 3400 hectare aan te kopen. En dat 912 hectare zou worden gerealiseerd via particulier natuurbeheer. Die plannen gaan dus voorlopig de ijskast in.FlevolandDe provincie Flevoland gaat door met de aanleg van verbindingszones. Heeft er inmiddels 160 miljoen euro in geïnvesteerd. En in de gebieden waar boeren plaats moeten maken voor natuur al veel grond opgekocht.GelderlandIn Arnhem staat men te popelen om met de minister te gaan praten. Sinds januari zit het overleg over de EHS in het slop. Het gaat in de provincie om vijf zones. Waaraan de provincie zelf 20 miljoen euro uit gaf.UtrechtDe provincie Utrecht heeft zwaar geïnvesteerd, zo'n 63 miljoen euro. Zomaar stoppen is niet aan de orde, zegt men. Omdat daarmee geld wordt weggegooid. Maar als er minder geld binnenkomt, dan zal de provincie de doelen moeten herbezien.Noord-HollandEerst meer duidelijkheid wil de provincie Noord-Holland En ook met andere provincies om de tafel. Pas dan wordt besloten hoe verder te gaan. Eén van de twee verbindingen heeft de provincie voor een deel gerealiseerd. Namelijk vijfhonderd hectare van de lijn IJmeer-Noordzee.Zuid-Holland"Lastig om het regeerakkoord te interpreteren", vindt men in Zuid-Holland. Het schrappen van plannen in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur vindt men niet fraai. Van de 2170 hectare te realiseren natuurgebied zijn nog maar kleine stukken verworven.Noord-BrabantDaar is het regeerakkoord zo gelezen dat men er uit opmaakt dat de verbindingszones niet door het rijk gefinancierd worden. Wat dat betekent voor de twee nog aan te leggen zones wil de provincie nog niet zeggen.ZeelandIn Zeeland is een gebied van 1400 hectare verbindingszone die aangelegd moet worden. Een deel is klaar. `Als er geen geld komt gaat die tweede helft niet door'zegt een woordvoerder van de provincie.LimburgZelf betalen is men in Limburg niet van plan. Een gebied van 2000 hectare moet verbindingszone worden. Tien procent is gerealiseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl