NOS NieuwsAangepast

Ministersposten voor Leers, Schippers en De Jager

Gerd Leers, de oud-burgemeester van Maastricht, wordt minister van Immigratie en Asiel in het kabinet-Rutte. Formateur Mark Rutte ontvangt hem maandag, als hij verder gaat met zijn gesprekken met kandidaat-bewindslieden.

Rutte's partijgenoot en mede-onderhandelaar Edith Schippers wordt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Verder is nu zeker dat Jan Kees de Jager minister van Financiën blijft. Hij wordt bijgestaan door Frans Weekers van de VVD als staatssecretaris.

Staatssecretarissen

Er zijn nog meer staatssecretarissen bekend. CDA-interim-voorzitter Henk Bleker wordt staatssecretaris van Economische Zaken.

VVD'er Fred Teeven wordt de tweede bij Veiligheid en Justitie. Paul de Krom, ook van de VVD, wordt staatssecretaris van Sociale Zaken.

Buitenlandse Zaken

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar gisteren al bekend was wie er de bewindslieden worden, is de precieze taakverdeling nog niet bekend.

Minister daar wordt Uri Rosenthal van de VVD en Ben Knapen van het CDA wordt staatssecretaris. Knapens portefeuilles worden waarschijnlijk Europese Zaken en ontwikkelingssamenwerking.

Rosenthal zei na zijn gesprek met formateur Rutte dat op zijn departement alles met alles verstrengeld is, "want buitenland is binnenland". Als minister ziet hij het als zijn taak op te komen voor de belangen van Nederland. De beoogd minister wilde niet vooruitlopen op zijn antwoord op mogelijke vragen uit moslimlanden over de rol van Wilders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl