NOS NieuwsAangepast

Hillen wil eind aan bezuinigingen Defensie

Hans Hillen, die minister voor Defensie wordt in het kabinet-Rutte, accepteert de bezuinigingen in het regeerakkoord, maar vindt dat de grens is bereikt. Dit zei de CDA'er na afloop van zijn gesprek met formateur Rutte.

Het aankomende kabinet-Rutte wil voor zo'n 650 miljoen bezuinigen op Defensie en dat vindt Hillen teveel. "Maar ik accepteer het", zo zei Hillen.

Soldaten

"Ik ga proberen de politiek en de samenleving te overtuigen dat het moet stoppen. Het is niet in het belang van de Nederlandse samenleving en in het belang van de Nederlandse soldaten."

Op de vraag wat hem geschikt maakt voor deze functie was Hillen kort: sympathie voor de mensen die de strijdkrachten vormen. "Bovendien was mijn vader beroepsofficier."

Rutte heeft vervolgens Uri Rosenthal (VVD), de beoogd minister van Buitenlandse Zaken ontvangen. Volgens hem wordt het behartigen van Nederlandes belangen een van zijn belangrijkste taken.

Belangen

"Buitenland is binnenland en binnenland is buitenland. Die zijn met verstrengeld", aldus Rosenthal. "Dus ik zal opkomen voor de belangen van Nederland in de wereld." Hij wil verder niet vooruitlopen op zijn antwoord op mogelijke vragen uit moslimlanden over PVV-leider Wilders.

De laatste in rij is Ben Knapen (CDA), die op datzelfde departement staatssecretaris wordt.

Gisteren ontving de formateur Maxime Verhagen (CDA) die vice-premier wordt en minister van Landbouw, Economische Zaken en Innovatie. Ook kwamen langs VVD'er Henk Kamp voor Sociale Zaken, CDA'er Piet Hein Donner voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, VVD'er Ivo Opstelten voor Veiligheid en Justitie en VVD'er Melanie Schultz van Haegen voor Infrastructuur en Milieu.

De resterende kandidaten komen maandag en dinsdag aan de beurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl