Prins Willem-Alexander en prinses Máxima waren zaterdag op Curaçao aanwezig bij de officiële opheffing van de Nederlandse Antillen.

Bekijk de uitzending NOS Antillen 10-10-10

Curaçao en Sint Maarten zijn met de opheffing zelfstandige landen geworden binnen het Koninkrijk der Nederland, net als Aruba. De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn voortaan bijzondere gemeenten van Nederland.

De prins en prinses woonden de laatste Statenvergadering van de Nederlandse Antillen bij. Ze luisterden naar toespraken van de fractieleiders, de Antilliaanse premier en de Statenvoorzitter.

Emoties

De toekomstige premier van Curaçao, Gerrit Schotte, sprak over een dag van veel emoties. Hij beloofde in het nieuwe land Curaçao te werken "aan gelijke kansen voor alle mensen". Statenlid Helmin Wiels sprak in zijn toespraak de hoop uit dat de opheffing van de Nederlandse Antillen en de geboorte van het land Curaçao "zal leiden tot werkelijke gelijkheid in de vorm van onafhankelijkheid van mijn volk". "Want het is moeilijk om binnen het Koninkrijk gelijkwaardig te zijn, maar niet gelijk."

Na afloop van de vergadering was er een informeel samenzijn van het prinselijk paar met de Statenleden en gasten.

Oranje Fonds

Willem-Alexander en Máxima bezochten later op de dag een sportproject van het Oranje Fonds. Ze keken naar een softbalcompetitie van kinderen tussen de 5 en 18 jaar met een fysieke of mentale beperking. Ook openden ze een overzichtstentoonstelling van Caraçaose kunstenaars in het Curaçaosch Museum.

's Middags stond een ander project van het Oranje Fonds op het programma, het alfabetiseringsproject Pro Alfa. Willem-Alexander en Máxima spraken uitgebreid met leerlingen van het project over hun achtergrond en toekomstdromen.

's Avonds was het kroonprinselijk paar aanwezig bij de officiële ceremonie in Willemstad ter gelegenheid van de opheffing van de Antillen.

Telegram

Koningin Beatrix heeft alle Antilliaanse eilanden en Aruba zondag een telegram gestuurd, waarin ze de eilandbewoners geluk toewenst.

Zo schreef ze in het telegram aan de gouverneur van Curaçao: "Vandaag gaat ons Koninkrijk door de staatkundige vernieuwing een nieuwe fase in. Gaarne betuig ik op deze bijzondere dag mijn diep gevoelde verbondenheid met U, inwoners van het land Curaçao, en wens u allen geluk en voorspoed toe."

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft bekend gemaakt dat de koningin van plan is in het najaar van 2011 de voormalige Antilliaanse eilanden te bezoeken. Ze zal dan vergezeld worden door prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

STER reclame