NOS NieuwsAangepast

Edammer en Gouda Kaas nu beschermd

Door redacteur Joris van Poppel, Bureau Brussel

Edammer en Gouda Kaas uit Nederland hebben een beschermde status gekregen. De Europese Unie heeft dat na een jarenlange lobby van de Nederlandse Zuivel Organisatie besloten.

Alleen kaas uit Nederland mag voortaan het keurmerk 'Gouda Holland' of 'Edam Holland' voeren. Kaasproducenten in de rest van de wereld mogen de volledige naam en het keurmerk niet gebruiken, maar wel de woorden 'Gouda' en 'Edam'.

De meeste Edammer en Gouda Kaas wordt niet in Nederland gemaakt, maar in Polen en Duitsland. Ook in Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten wordt veel Gouda en Edam gemaakt.

Smaak

De Duitse zuivelindustriebond MIV overweegt naar de rechter te stappen. Volgens de Duitse kaasproducenten is 'Gouda' een soortnaam en is het nieuwe keurmerk in strijd met de regels van de Wereldhandelsorganisatie. "Zo'n subcategorie 'Holland' is oneerlijke concurrentie voor onze producenten", aldus een woordvoerder van de Duits MIV. " Of het nu met Duitse of met Nederlandse melk is geproduceerd, Edam is Edam en Gouda is Gouda."

Volgens de Nederlandse Zuivel Organisatie is er wel een groot verschil. De receptuur ligt vast in de zogenaamde codex alimentarius. 'Gouda Holland' is niet alleen in Nederland en met Nederlandse melk gemaakt, de kaas is ook natuurlijk gerijpt - op de plank dus. De meeste buitenlandse Gouda en Edam rijpt in plactic, wat goedkoper is, maar ook een andere smaak aan de kaas geeft.

Ook in Nederland zijn er kaasfabrikanten die op die manier Gouda maken. Hun kaas mag het label Gouda Holland of Edam Holland straks niet gaan voeren. De NZO schat dat 350 van de 540 miljoen kilo Gouda en Edam die in Nederland wordt gemaakt straks wel aan de voorwaarden voldoet.

Overigens staan er in Gouda of Edam geen kaasfabrieken. De kaas heet zo omdat hij in die plaatsen vroeger werd verhandeld.

Feta

Gouda en Edam zijn niet de eerste kazen die een Europese bescherming krijgen. Alleen camembert kaas uit Frankrijk mag het label Camembert de Normandie voeren. Staat dat er niet op, dan is de kans groot dat de kaas uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland komt.

Feta is de best beschermde kaas in Europa. Deense producenten die hun kaas jarenlang feta noemden, moesten daar van de EU mee ophouden. Alleen Griekse kaasmakers mogen de naam feta voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl