De jongerenorganisatie van het CDA wil dat de helft van de zes ministersposten van het CDA bekleed wordt door nieuwe gezichten. Dat zegt Jeroen van Velzen, voorzitter van het CDJA vandaag in het Radio 1 Journaal.

"Op 9 juni hebben we fors verloren", zegt Van Velzen. "Dat betekent wel dat we aan vernieuwing moeten werken en volgens mij is dan nieuw bloed, een aantal frisse gezichten in het kabinet alleen maar goed". Hij denkt vooral aan mensen van buiten de politiek, met name uit het bedrijfsleven.

Mogelijke kandidaten zijn volgens Van Velzen Hans de Boer en Ferdinand Grapperhaus. De Boer is zelfstandig ondernemer en was voorzitter van de taskforce Jeugdwerkloosheid. Grapperhaus is voorzitter van de programmacommissie van het CDA en in het dagelijks leven jurist en hoogleraar Europees arbeidsrecht.

Nieuw elan

"Binnen het CDA hebben we bij het laatste kabinet toch ook voor veel mensen van binnen Den Haag gekozen, maar neem bijvoorbeeld ook zo iemand als Jan Kees de Jager, die ondernemer was. Dat heeft volgens mij heel positief uitgewerkt. Hij wist ook met een ander en een nieuw elan de taak van staatssecretaris en minister vorm te geven."

Volgens Van Velzen biedt vers bloed in de partij "iets extra's, een iets andere kijk, een frisse blik en het kan voor een partij goed zijn om zaken op een andere manier te bekijken."

De CDJA-voorzitter denkt aan een verdeling waarin drie 'verse' ministers worden benoemd. Dan behoud je ook de ervaring van de mensen die nu in Den Haag zitten.

STER reclame