Vrijspraak voor Ina Post
Bejaardenverzorgster Ina Post is vrijgesproken van de moord op een bejaarde vrouw in 1986. Volgens het hof is er onvoldoende bewijs voor de moord.
Ina Post werd in 1987 na een bekentenis veroordeeld tot zes jaar cel voor het wurgen van een 89-jarige vrouw. Die straf heeft ze uitgezeten.
Zelf heeft Post altijd ontkend dat ze de vrouw heeft vermoord en heeft ze haar veroordeling al een aantal keer aangevochten. Ze zegt dat ze tijdens de verhoren onder druk is gezet om de moord te bekennen.
Psychische druk
Het hof gaat daar niet in mee. Post is niet onder ontoelaatbare druk gezet tijdens de verhoren. Toch zijn de bekentenissen volgens het hof niet betrouwbaar. Tijdens het afleggen van de bekentenissen stond ze niet erg stevig in haar schoenen en ze kan onder zware psychische druk een valse bekentenis hebben afgelegd.
Drie keer bekende Post de moord op de vrouw. Van die bekentenissen bleek weinig te kloppen. De bejaardenverzorgster zei bijvoorbeeld dat ze de vrouw met een wandelstok heeft geslagen, terwijl sectie op het lichaam dat niet heeft uitgewezen.
Daderwetenschap
Volgens het hof gaven de bekentenissen van Post geen blijk van daderwetenschap. De details die zij gaf, heeft ze uit krantenberichten kunnen halen of uit het bezoek dat ze samen met de recherche bracht aan de woning van de vermoorde vrouw.
De afgelopen jaren streefde Ina Post naar eerherstel. Vorig jaar werd de zaak heropend omdat er twijfels waren over het moment van overlijden van de bejaarde vrouw.
Het OM, dat vorige maand opnieuw zes jaar cel eiste, legt zich neer bij de uitspraak en erkent dat de bekentenis van Post als belangrijkste pijler onder het bewijs is weggevallen.
Boek sluiten
"Eindelijk vrij", zei Ina Post in een reactie tegen de NOS. "De laatste dagen waren voor mij heel zwaar, omdat sommige mensen toch een afwachtende houding aannemen. Opnieuw beginnen dat zal niet lukken, maar de brokstukken worden wat minder scherp dan ze waren. Ik kan het boek sluiten, maar vergeten doe je nooit."
Lees ook: Vrijspraak Post: opnieuw justitiële dwaling