Ruud Lubbers kan niet meer worden vervolgd voor ongewenste intimiteiten, die hij in 2003 zou hebben begaan bij de Verenigde Naties. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een klacht van een voormalig medewerkster niet-ontvankelijk verklaard.

Oud-premier Lubbers was van 2001 tot 2005 Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN. Na een vergadering in Genève in december 2003 zou hij de vrouw hebben betast. Zij diende een half jaar later een klacht in.

Vertrouwen

De toenmalige VN-chef Kofi Annan gaf Lubbers een berisping, maar de Rotterdammer mocht in functie blijven. Ook de UNHCR, de organisatie waar Lubbers leiding aan gaf, hield vertrouwen in de oud-premier.

De vrouw verzocht een Amerikaanse rechtbank om Lubbers' diplomatieke onschendbaarheid op te heffen, zodat hij terecht zou kunnen staan. Zo'n verzoek was in 2006 al afgewezen. In hoger beroep heeft het Hooggerechtshof in de VS dat nu bekrachtigd.

'Zielig'

In februari 2005 trad Lubbers ondanks de interne steun af, vanwege de negatieve publiciteit die de zaak teweegbracht. Hij heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Lubbers noemde de medewerkster later "zielig" en "beklagenswaardig".

STER reclame